, 2023/6/26

A forint az elmúlt hónapokban jelentősen erősödött az euróval szemben, elérve a 370-es szintet. Ez a legmagasabb érték 2022 októbere óta, amikor az euró 434 forintot ért. A forint erősödésének több oka is van, többek között a magyar gazdaság gyors növekedése, a jegybanki kamatemelések és a nemzetközi befektetői hangulat javulása.

A magyar gazdaság gyors növekedése

A magyar gazdaság 2023 első negyedévében 7,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami meghaladta a várakozásokat. A növekedést elsősorban a belső fogyasztás és a beruházások hajtották, amelyeket támogatott a koronavírus-járvány enyhülése és a gazdaság újranyitása. A belső fogyasztás 9,8%-kal nőtt éves összevetésben, míg a beruházások 11,4%-kal. A fogyasztást élénkítette a lakosság megtakarításainak felhasználása, a bérek emelkedése és az állami támogatások. A beruházásokat pedig ösztönözte az ipari termelés bővülése, az uniós források felhasználása és a magánbefektetések növekedése.

A magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedik az euróövezeti országok között, amelyek átlagosan 2%-kal nőttek ugyanebben az időszakban. A magyar gazdaság növekedési üteme meghaladta a régiós versenytársakét is, mint például Lengyelország (1,1%), Csehország (0,3%) vagy Románia (2,8%). A magyar gazdaság gyors növekedése javítja a forint versenyképességét és vonzerejét a külföldi befektetők számára.

A jegybanki kamatemelések

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 szeptemberében 13%-ra emelte az alapkamatot, ami a legmagasabb szint 2011 óta. Az MNB ezzel reagált a magas inflációra, amely jóval meghaladva a jegybank 3%-os célját. Az inflációt felfelé hajtotta az alapanyagárak emelkedése, az energiaárak növekedése és a bérnyomás. Az MNB jelezte, hogy további kamatemelésekre lehet szükség a következő hónapokban, hogy megfékezze az áremelkedést.

A magasabb kamatok vonzóbbá teszik a forintot a befektetők számára, akik magasabb hozamot keresnek. A forint kamatfelára az euróval szemben jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ami a forint erősödését segítette. A forint kamatfelára az euróval szemben jelenleg 1,2%-os, míg 2022 végén még negatív volt (-0,1%). A forint kamatfelára az euróval szemben várhatóan tovább nő a következő hónapokban, ha az MNB folytatja a kamatemelést, míg az Európai Központi Bank (EKB) fenntartja az alacsony kamatszintet.

A nemzetközi befektetői hangulat javulása

A nemzetközi befektetői hangulat is javult az elmúlt időszakban, amely támogatta a feltörekvő piaci devizák erősödését. A globális gazdaság kilátásai javultak a koronavírus-vakcinák terjedésével és a gazdaságélénkítő intézkedésekkel. Az Egyesült Államokban a gazdaság 6,4%-kal nőtt 2023 első negyedévében, és a kormány további költségvetési ösztönzőket tervez bevezetni. Az euróövezetben a gazdaság 0,6%-kal zsugorodott ugyanebben az időszakban, de a vakcinációs program felgyorsulása és a Next Generation EU alap aktiválása segítheti a gazdaság fellendülését.

Emellett az Egyesült Államokban az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslat elfogadása csökkentette a pénzügyi kockázatokat. A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az amerikai kormány tovább finanszírozza magát és elkerülje az adósságcsődöt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek 2023. június 23-án, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedéssel indult a nap. A kedvező nemzetközi környezet segítette a forintot abban, hogy felülkerekedjen az eurón.

Mi várható a jövőben?

A forint árfolyama az euróval szemben továbbra is függ majd a hazai és nemzetközi gazdasági és monetáris tényezőktől. A forint erősödését segítheti a magyar gazdaság további növekedése, az MNB kamatemelési ciklusa és a nemzetközi befektetői bizalom fenntartása. Ugyanakkor a forint gyengülését okozhatja a koronavírus-járvány újabb fellángolása, az infláció további emelkedése, a politikai bizonytalanság vagy a nemzetközi piaci feszültségek. A forint árfolyama az euróval szemben tehát változékony maradhat, és a befektetőknek figyelemmel kell kísérniük az aktuális fejleményeket.