, 2023/5/7

Az ötöslottó egyike a legnépszerűbb szerencsejátékoknak Magyarországon. Az emberek általában játékban reménykednek, hogy megnyerik a várható főnyereményt, amely jelenleg 315 millió forint.

ötöslottó

De mennyire éri meg lottózni? És mi történik, ha húsz éven keresztül játszunk heti egy szelvénnyel?

Először is, érdemes megemlíteni, hogy a lottójátékok alapjában véve a szerencse és a véletlen alapján működnek, és hogy az esélyeink nagyon alacsonyak a nyereményre. Az ötöslottónál az esélyünk arra, hogy eltaláljuk az összes számot, csak 1 az 43 949 268-hoz. Ez azt jelenti, hogy ha minden héten egyetlen szelvénnyel játszunk, a várható értékünk negatív lesz.

Tehát, ha egy szelvénnyel játszunk, az összesen 350 forintot fizetünk havonta. Ha ezt 20 évig megcsináljuk, akkor összesen 84 000 forintot fizetünk be a játékba. A nyeremény esélyének figyelembevételével azonban a várható értékünk nagyon alacsony, körülbelül 0,72 forint. Ez azt jelenti, hogy a valószínűségi számítások szerint várhatóan csak 72 fillért nyerünk vissza az 84 000 forintunkból.

Természetesen mindig van az esélye, hogy nagyobb összeget nyerünk, mint amennyit befektettünk, és vannak olyan emberek is, akik nagyobb összeget nyertek a lottón, mint amennyit valaha is el tudtak volna képzelni. Azonban fontos megjegyezni, hogy a nyeremények nagyon ritkák és rendkívül kiszámíthatatlanok.

Összességében tehát a lottózás egyfajta szórakozás lehet, amely lehetőséget ad arra, hogy álmodozzunk arról, milyen lenne gazdag és meggazdagodni egyszerűen egy kis befektetéssel. Azonban nem érdemes hosszú távon számítani a nyereményre, és nem ajánlott pénzünk nagy részét a lottójátékba fektetni. Érdemes inkább a pénzügyi tervezésre és a hosszú távú megtakarításokra összpontosítani.