, 2023/3/24

A körömvirágtól a cukorkakoponyáig a hagyományos mexikói ünnep tele van szimbólumokkal. Fény borítja be az előcsarnokot Alfonso López Fértor otthonában, a mexikói Guadalajarában, meleg, barátságos ragyogással töltve meg a teret

A Día de los Muertos oltárok hat tárgya mögött rejlő jelentés

Odabent egy díszes oltárt (ofrenda) állított fel a Día de los Muertosra, azaz a halottak napjára készülve, amely egy többnapos ünnep, amelyet Mexikóban és Latin-Amerika egyes részein az elhunyt szerettei előtt tisztelegve ünnepelnek. Míg sokan a halált szomorúsággal és gyásszal teli időszaknak tekintik, a 30 éves López Fértor számára ez az ünnep pillanata. Az elmúlt négy évben minden évben létrehozott egy oltárt az otthonában, hogy megünnepelje és megemlékezzen az elhunyt barátok és rokonok életéről.

Miközben megmutatja nekem az oltárt, amelyet ő és lakótársa élénk narancssárga körömvirágokkal, festett koponyákkal, pislákoló gyertyákkal, tequilás üvegekkel és színes papírkivágásokkal díszítettek, rámutat a nagyapja, nagymamája és a már nem velünk élő családi barátok fényképeire. "A családomnak és nekem nagyon fontos, hogy oltárt készítsünk az elhunyt rokonok emlékére" - mondja López Fértor. "Emlékszem, hogy gyerekkoromban anyukám minden évben készített oltárt, így amikor néhány éve elkezdtem egyedül élni, ugyanezt akartam tenni."

Az oltárok készítése fontos része a Día de los Muertosnak, egy olyan ünnepnek, amelynek eredete mélyen gyökerezik az azték hitben, és Mictecacihuatl istennőhöz, más néven a "halottak asszonyához" kötődik. Az évszázadok során az ünnep egyre inkább összefonódott a katolikus hagyományokkal, és az egy hónapig tartó eseményből lerövidült egy ünnepséggé, amelyet Mexikóban november 1-jén (Mindenszentek napja, amely az elhunyt gyermekek tiszteletére van) és november 2-án (Mindenszentek napja, amely a felnőttek tiszteletére van) tartanak.

Mint sok más ünnep, a Día de los Muertos modern ünnepei is fejlődtek az idők folyamán. Nem is olyan régen az oltárokat még főként a közösség idősebb tagjai készítették, López Fértor azonban azt mondja, hogy a fiatalabb generáció tagjai, köztük ő maga is, részt vesznek benne, hogy segítsenek életben tartani a hagyományt. "Ez a kultúrám fontos része, és szerettem volna, hogy így emlékezzek meg azokról a családtagokról és barátokról, akik már nincsenek velünk" - mondja. "Mindenkinek ajánlom, aki valaha is elvesztett valakit, hogy készítsen oltárt. Ez nem a szomorúság ideje, hanem az ünneplésé".

Íme hat, az oltárokon leggyakrabban előforduló tárgy és a mögöttük rejlő szimbolikus jelentés.

Koponyák (calavera)

A Día de los Muertos talán egyik legfelismerhetőbb szimbóluma, ezek a koponyák gyakran kristálycukorból, habcsókporból és vízből készülnek. A keveréket koponya alakúra formázzák, majd élénk színű díszítéssel díszítik. "A koponyák az elhunytakat jelképezik, akiket az oltáron felajánlások fogadnak" - mondja Silvia Natalia Islas, a Guadalajara történelmi Tlaquepaque településen található La Casa del Artesano kézművesek konzorciumának promóciós igazgatója, amelynek tagjai egy hatalmas szabadtéri oltárt hoztak létre más elhunyt kézművesek emlékére. "A cukor az élet édességét szimbolizálja".

Körömvirág

Gyakran nevezik a "halottak virágának" (flor de muerto), és úgy tartják, hogy ezeknek az élénk narancssárga virágoknak az illata segít a lelkeket az oltárhoz vonzani. A La Casa del Artesanóban a frissen szedett körömvirágok fürtjei keverednek a kopálfa gyantájából készült égő füstölővel és egy haranggal, amelynek illata és hangja a lelkeket hivatott odavonzani.

Perforált papír (papel picado)

Míg sokan a könnyebb utat választják, és megvásárolják ennek a bonyolultan vágott selyempapírnak az előre elkészített változatát, López Fértor lakótársa kézzel vágta ki a sajátját. "A lyukak lehetővé teszik, hogy a lelkek átutazhassanak és meglátogathassák őket" - mondja López Fértor. Úgy gondolja, hogy a papír finomsága az élet törékenységét is szimbolizálja.

Pan de Muerto (a halottak kenyere)

Ezt a puha és édes kenyeret körrel és végtagokkal tervezték, hogy a koponya és a keresztcsontok formáját utánozzák, és cukorral porítva fejezik be. Ez csak egy az oltárokon elhelyezett ételek közül, amelyekből az éhes lelkek részesülhetnek. "Általában olyan dolgokat teszünk bele, amelyeket az illető még életében szeretett" - mondja Islas. "Egy üveg vizet és tequilát is elhelyezünk az oltáron, mert amikor a lelkek megérkeznek, gyakran szomjasak."

Szintén a lelkek szomjának oltására szolgál a só, amelyet egy kereszt mintájára helyeznek el, hogy "a lélek ne romoljon meg" - mondja López Fértor. A só, teszi hozzá, "segít megtisztítani őket".

Fényképek

Az oltáron elhelyezett fényképek mindig valakiről készültek, aki már elhunyt. "Különben nem vonzódnak az oltárhoz, és nem tudnak átmenni" - mondja. López Fértor a nagyszülei és a család barátainak fotóit helyezte el az oltárán, míg a La Casa de Artesano művészei az év elején elhunyt művésztársainak képeit helyezték el.