, 2023/3/30

A húsvéti nyuszi az amerikai húsvéti ünnepségek egyik legünnepeltebb szereplője. Húsvét vasárnapján a gyerekek keresik az elrejtett különleges finomságokat, gyakran csokoládéból készült húsvéti tojásokat, amelyeket a húsvéti nyuszi hagyhatott hátra.

A húsvéti nyuszi ősi eredete

Folkloristaként tisztában vagyok annak a hosszú és érdekes útnak az eredetével, amelyet ez a mitikus figura az európai őskortól napjainkig megtett. A húsvét a tavasz és az új élet ünnepe. A tojás és a virág a női termékenység meglehetősen nyilvánvaló szimbólumai, de az európai hagyományokban a nyuszi, a maga elképesztő reprodukciós potenciáljával, nem áll messze mögötte.

Az európai hagyományokban a húsvéti nyuszit húsvéti nyúlként ismerik. A nyúl szimbolikája az idők során számos kínzó rituális és vallási szerepet töltött be.

A nyulakat az európai neolitikumban az ember mellett rituális temetkezésekben részesítették. A régészek ezt vallási rituáléként értelmezték, mivel a nyulak az újjászületést jelképezték. Több mint ezer évvel később, a vaskorban a nyulak rituális eltemetése gyakori volt, és i. e. 51-ben Julius Caesar megemlítette, hogy Britanniában a nyulakat vallási jelentőségük miatt nem ették meg.

Caesar valószínűleg tudta, hogy a klasszikus görög hagyomány szerint a nyúl Aphrodité, a szerelem istennőjének szent volt. Eközben Aphrodité fiát, Erószt gyakran ábrázolták nyulat hordozva, a csillapíthatatlan vágy szimbólumaként. A görög világtól kezdve a reneszánszig a nyulak gyakran jelennek meg a szexualitás szimbólumaként az irodalomban és a művészetben. Szűz Máriát például gyakran ábrázolják fehér nyúllal vagy nyúllal, jelképezve, hogy legyőzte a szexuális kísértést.

Nyúlhús és a boszorkányok csínytevései

Az angol és német néphagyományokban azonban a nyúl alakja kifejezetten a húsvéthoz kapcsolódik. Az 1600-as évekből származó németországi beszámolók a húsvéti nyúl által elrejtett húsvéti tojásokra vadászó gyerekekről számolnak be, hasonlóan a mai Egyesült Államokhoz. Az ugyanebből az időből származó angliai írásos beszámolók szintén említik a húsvéti nyulat, különösen a hagyományos húsvéti nyúlvadászat és a nyúlhús húsvéti elfogyasztása kapcsán.

Az egyik hagyományt, amelyet "Hare Pie Scramble" néven ismertek, az angliai Leicestershire-ben található Hallaton faluban tartották. Ennek során nyúlhúsból készült pitét ettek, és az emberek "kapkodtak" egy szeletért. A helyi plébános 1790-ben megpróbálta leállítani a szokást, mivel az pogány asszociációkkal járt, de nem járt sikerrel, és a szokás a mai napig folytatódik a faluban.

A nyúlevés a húsvéti boszorkányok elijesztésének különböző, régóta fennálló népi hagyományaihoz kapcsolódhatott. Észak-Európa szerte a népi hagyományok szerint a boszorkányok gyakran nyúl alakot öltöttek, általában azért, mert csínytevést okoztak, például ellopták a szomszéd tehenének tejét. A középkori Európában a boszorkányokról azt tartották, hogy képesek mások életenergiáját kiszívni, megbetegítve őket.

Az az elképzelés, hogy a téli boszorkányokat húsvétkor kell elűzni, gyakori európai népi motívum, amely számos ünnepségen és szertartáson megjelenik. A tavaszi napéjegyenlőséget az új élet ígéretével szimbolikusan a boszorkányok és a tél életelvonó tevékenységével szemben tartották. Ez a gondolat áll a különböző ünnepségek és rituálék, például az Osterfeuer vagy húsvéti tűz mögött, amely Németországban a boszorkányok elűzésére szolgáló nagy szabadtéri máglyákból álló ünnepség. Svédországban a néphagyomány szerint húsvétkor a boszorkányok mind elrepülnek seprűnyélen, hogy a Balti-tengerben fekvő Blåkulla legendás szigetén lakomázzanak és táncoljanak az ördöggel.

Pogány eredet

1835-ben Jacob Grimm folklorista, a Grimm testvérek meséinek híres csapatának egyik tagja azt állította, hogy a húsvéti nyúl egy olyan istennőhöz kapcsolódik, akit elképzelése szerint az ókori német nyelvben Ostarának hívtak volna. Ezt a nevet az angolszász Eostre istennőtől származtatta, akit Bede, az angol történelem atyjának tartott kora középkori szerzetes Kr. e. 731-ben említett.

Bede feljegyezte, hogy a nyolcadik századi Angliában az április hónapot Eosturmonath-nak vagy Eostre-hónapnak nevezték Eostre istennő után. Azt írta, hogy az istennő nevében tartott pogány tavaszünnep beolvadt Krisztus feltámadásának keresztény ünneplésébe. Míg a legtöbb európai nyelv a keresztény ünnepre olyan nevekkel utal, amelyek a zsidó pészah ünnepéből származnak, mint például a francia Pâques vagy a svéd Påsk, a német és az angol nyelvek megtartják ezt a régebbi, nem bibliai szót: húsvét.

A legújabb régészeti kutatások megerősíteni látszanak Eostre imádatát Anglia és Németország egyes részein, ahol a nyúl volt a fő szimbóluma. A húsvéti nyuszi tehát úgy tűnik, hogy a tavasznak ezeket a kereszténység előtti ünnepeit idézi, amelyeket a tavaszi napéjegyenlőség jelez, és amelyeket Eostre istennő személyesít meg.

A hosszú, hideg, északi tél után elég természetesnek tűnik, hogy az emberek a feltámadás és az újjászületés témáját ünneplik.

A virágok kinyílnak, a madarak tojást tojnak és a nyuszik ugrándoznak. Ahogy tavasszal az új élet megjelenik, a húsvéti nyuszi ismét visszahuppan, és egy régóta fennálló kulturális szimbólumként emlékeztet bennünket saját életünk ciklusaira és szakaszaira.