, 2023/3/23

A 2017-es év legijesztőbb kísértetháza egy óriási átjárható attrakció, amely az Atlanta külvárosában található egykori Georgia Antique Centerben található. A Netherworld névre keresztelt létesítmény 3D-s speciális effektekkel, légi előadókkal és természetesen húsevő bohócokkal várja a látogatókat.

A kísértetház rövid története

A Netherworld olyan hatásosan, olyan kikerülhetetlenül ijesztget, hogy a szívbetegeket óva intik a jegyvásárlástól. Ez az, amit egy kísértetháznak tennie kell. Azért vannak, hogy megijesszék az embereket. A kísértetházak ötlete persze nem új - az emberek évszázadok óta szórakoztatják magukat kísérteties történetekkel -, de a kísértetházak azért mások, mert elválaszthatatlanok attól az ünneptől, amely kulturális jelentőségre emelte őket.

A hagyomány nem létezhetne Halloween nélkül; a Halloween nem lenne ugyanaz nélküle. 2017 legijesztőbb kísértetháza egy óriási, bejárható attrakció, amely az Atlanta külvárosában található egykori Georgia Antique Centerben található. A Netherworld nevű, 3D-s speciális effektekkel, légi előadókkal és természetesen húsevő bohócokkal várja a látogatókat. A Netherworld olyan hatásosan, olyan kikerülhetetlenül ijesztget, hogy a szívbetegeket óva intik a jegyvásárlástól.

Ez az, amit egy kísértetháznak tennie kell. Azért vannak, hogy megijesszék az embereket. A kísértetházak ötlete persze nem új - az emberek évszázadok óta szórakoztatják magukat kísérteties történetekkel -, de a kísértetházak azért mások, mert elválaszthatatlanok attól az ünneptől, amely kulturális jelentőségre emelte őket. A hagyomány nem létezhetne Halloween nélkül; a Halloween nem lenne ugyanaz nélküle.

A kísértetházak eredete a 19. századi Londonba nyúlik vissza, amikor egy sor illúzió és látványosság mutatta be a közönségnek a hátborzongató szórakozás új formáit. 1802-ben Marie Tussaud megbotránkoztatta a brit közönséget a lefejezett francia alakok viaszszobrainak kiállításával, köztük XVI. Lajos király, Marie Antoinette, Marat és Robespierre viaszszobraival. Tussaud hasonmásai figyelemre méltóan pontosak voltak, és nem véletlenül - a francia forradalom számos guillotine-os áldozatáról készített halálmaszkokat. Amikor állandó londoni kiállítást rendezett be, groteszk gyűjteményét a "Borzalmak kamrájának" nevezte el - ez a név a mai napig ragadt a viaszmúzeumra.

A 20. századfordulón, ahogy Rebekah McKendry a Fangoria magazinban leírja, a modern kísértetházak legközelebbi rokonai elkezdtek kísérletezni a hátborzongató témákkal. Párizsban a Grand Guignol színház hírhedté vált a színpadon bemutatott grafikus feldarabolásokról; a színház igazgatója, Max Maurey, híresen büszkélkedett azzal, hogy minden egyes előadást aszerint ítélt meg, hányan estek el sokkos állapotban a nézőtéren. 1915-ben egy liphooki angol vásártéren debütált az első "szellemházak" egyike, a horror attrakciók korai típusa. A horror iránt egyre nagyobb volt a közönség étvágya.

Lisa Morton, a Trick or Treat című könyv szerzője: A Halloween története című könyv szerzője, a Smithsonian.com szerint a Halloween-témájú kísértetházak először a nagy gazdasági világválság idején jelentek meg, amikor az amerikai szülők kitalálták, hogyan terelhetnék el a fiatal csínytevők figyelmét, akiknek az ünnepi csínytevései a vagyon megrongálásáig, vandalizmusig és idegenek zaklatásáig fajultak. "Nagyjából ugyanabban az időben jelentek meg, mint a csokit vagy csalást" - mondja. "A városok lényegében azt keresték, hogyan lehet megvásárolni ezeket a gyerekeket."

Az első kísértetházak nagyon kezdetlegesek voltak. Családok csoportjai díszítették fel a pincéjüket, és házról házra járó partikat tartottak. A gyerekek pincéről pincére járva ijesztgethették magukat, és különböző ijesztő jeleneteket élhettek át. Ez az 1937-es partifüzet leírja, hogy a szülők hogyan tervezhették meg a "rémségek ösvényeit", hogy megijesszék a gyerekeket. Az effektek ismerősek lehetnek bárkinek, aki valaha is csalódott már egy gyenge ijesztgetésben:

A külső bejárat a pincében vagy a padláson található kísértetekkel és boszorkányokkal való találkozóhoz vezet. Régi szőrméket, nyers májcsíkokat akasztanak a falakra, ahol az ember sötét lépcsőfokokba tapogatózik....Sötét sarkokból furcsa nyögések és üvöltések hallatszanak, a mennyezetről lelógó nedves szivacsok és hajhálósok érintik az arcát....Ajtók el vannak zárva, így a vendégeknek egy hosszú, sötét alagúton kell átkúszniuk....A végén panaszos "nyávogást" hall, és egy fekete karton macskát lát, amelyet világító festékkel körvonalaznak...".

A kísértetház azonban csak akkor vált kulturális ikonná, amikor Walt Disney úgy döntött, hogy épít egyet. A Disneyland Kísértetkastélya 1969-ben nyílt meg, közel két évtizeddel azután, hogy Disney először hagyta jóvá az ostromlott projektet. A látványosság, amelyet az Evergreen House és a Winchester Mystery House stílusában terveztek, gyorsan sikeressé vált. Egyetlen nap alatt, röviddel a debütálás után több mint 82 000 ember ment át a Kísértetkastélyon. Az attrakció központi eleme a Grand Hall, egy 90 láb hosszú bálteremsorozat, amelyben születésnapi partin táncoló kísértetek táncolnak. A Disney a jelenetet a Pepper szelleme néven ismert, kivételesen összetett illúziósorozattal keltette életre, amely a fénytörés segítségével éteri képeket vetít és formál. "Sok hivatásos kísértetvadász egy dologra fog rámutatni, és ez a Disneyland kísértetkastélya. Ez a kísérteties attrakcióipar kezdete" - mondja Morton. Az attrakció forradalmi volt, ahogyan azt a Trick or Treat című könyvében kifejti:

A Haunted Mansion-t azonban nem a múltbeli kísértetházakhoz és "dark rides"-ekhez (vagyis a giccses karneváli kísértetházakhoz) való hasonlósága tette olyan sikeressé és befolyásossá, hanem az, hogy megdöbbentően új technológiákat és effekteket alkalmazott. A szellemek már nem egyszerűen egy fára akasztott lepedők voltak, hanem valódi, csillogó, áttetsző alakok, amelyek mozogtak, beszéltek és énekeltek. A boszorkány nem csupán egy gumimaszkos alak volt, aki egy hamis üst fölé hajolt, hanem egy kristálygömbben lebegő, teljesen valósághű, test nélküli fej, amely bonyolult szeánszot tartott.

Néhány éven belül a kísértetházak elterjedtek az egész országban. Az Egyesült Államok Ifjúsági Kamarája, más néven Jaycees, híres lett arról, hogy kísértetházai révén pénzt gyűjtött. (Az adománygyűjtés elég sikeres volt ahhoz, hogy saját útmutatót készítsenek hozzá.) Kaliforniában a Knott's Berry Farm elkezdte saját Halloween éjszakai attrakcióit, amelyek hamarosan többhetes rendezvénysorozattá alakultak át. Minden évben egy Bob Burns nevű férfi vonta magára az országos média figyelmét a klasszikus horrorfilmek részletes rekonstrukcióival. Az evangéliumi keresztények még saját Halloween-ellenes attrakciókat is létrehoztak; Jerry Falwell és a Liberty Egyetem 1972-ben mutatta be az egyik első "pokol házát".

Ahogy Hollywood elkezdte felkarolni az olyan slasher-filmeket, mint a Halloween, a Rémálom az Elm utcában és a Péntek 13., a kísértetház-ipar is hasznot húzott belőle. A horrorboom felpezsdítette az ijesztő látványosságok iránti keresletet, nem is beszélve a keresztreklámokról. "Ha az 1980-as és 1990-es években elmentél egy kísértetházba, akkor rengeteg Freddy Krueger, Jason, Pinheadet láthattál. A kísértetház-ipar abban az időben valóban követte a filmipart" - mondta Larry Kirchner, a kísértetház-üzemeltetők kereskedelmi csoportjának, a Haunted House Associationnek az elnöke a Smithsonian.com-nak.

A hivatásos kísértetházak ugyanebben a korszakban jelentek meg először, és gyorsan túlszárnyalták az olyan nonprofit csoportokat, mint a Jaycees. Aztán bekövetkezett a tragédia: Egy New Jersey-i kísértetházban keletkezett tűzben nyolc tinédzser esett csapdába és halt meg. Haláluk nyomán a látványosságok bezártak, és a politikusok szigorúbb biztonsági előírásokat léptettek életbe.

Az önkéntes szervezetek küzdöttek, hogy a szigorúbb szabályok mellett felvegyék a versenyt az új konkurenciával szemben. Hamarosan sokan kiszorultak az üzletből. Ez vízválasztó pillanat volt az iparág számára, mondja Kirchner: "A Jaycees-t kiszorították, mert a kísértetházaik meglehetősen egyszerűek voltak. Arra a feltételezésre épült, hogy az emberek önként jelentkeznek, de amikor az emberek nagy kísértetházakat nyitnak, sok reklámmal, az nehéz" - mondja.

A következő két évtizedben a professzionális kísértetházak száma robbanásszerűen megnőtt. Kirchner becslése szerint tavaly országszerte nagyjából 2700 működött belőlük. Egy nagy kísértetház-attrakció állítólag 3 millió dollárt kereshet a halloweeni szezonban, és az iparág 300 millió dollárt ér az NBC riportja szerint.

Manapság a kísértetházak már nem csak a hátborzongató karakterekről és a hiperrealisztikus horrorról szólnak. Ehelyett az iparág mindenféle új, extrém ijesztgetésekkel foglalkozik: zombifutamok, szabaduló játékok és látszólag traumatizáló élményeket kínálnak. Vajon meddig tartanak ezek a sikerek? Vajon a kísértetház kibír még egy fél évszázadot? És ha igen, hogyan fog kinézni?

Kirchner kételkedik abban, hogy a kísértetház maradandó. "Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy nem" - mondja. "Minden vállalkozás előbb-utóbb tönkremegy, ezért mi csak addig akarunk fennmaradni, ameddig csak lehet".

Halloween kísértetházak nélkül? Na, ez aztán a rémisztő gondolat.