, 2023/3/28

A találmányt egykor hűvös szkepticizmussal fogadták, de mára az amerikai élet szerves részévé vált. Munka egy irodában egy júniusi hőhullám idején. Egy vacsora parti júliusban. Csokoládé vásárlás augusztusban. Ha Salvatore Basile-lal, a Cool: How Air Conditioning Changed Everything című könyv szerzőjével beszélgetünk, ezek a dolgok nem történtek volna meg Amerikában a körülöttünk lévő hőmérséklet lehűtésének képessége nélkül.

A légkondicionáló váratlan története

"Olyannyira alakította a világunkat, hogy az emberek a forró hónapokban is folytathatnak teljesen normális életet, ami korábban nem történt volna meg" - mondja Basile. Ma már az amerikai otthonok közel 75 százalékában van légkondicionáló, de ahhoz képest, hogy egy olyan készülék, amely az amerikaiak számára szinte szükségszerűvé vált, az egyik első ilyen készülék meglepően kevéssé törődött az emberi kényelemmel.

A 20. század fordulóján a nedvesség veszélyeztette a brooklyni Sackett-Wilhelms Lithographic and Publishing Company kiváló minőségű színes nyomtatásának hírnevét. Miután két nyáron át tartó extrém hőség megzavarta az üzletmenetet, és duzzadó oldalakat és elmosódott nyomatokat okozott, a nyomdavállalat rájött, hogy a születőben lévő hűtőipar segítséget nyújthat.

Willis Carrier, egy 25 éves kísérleti mérnök kezdetleges hűtőrendszert hozott létre a nyomtató körüli páratartalom csökkentésére. Egy ipari ventilátort használt, hogy levegőt fújjon hideg vízzel töltött gőztekercsek fölé; a felesleges nedvesség ezután a tekercseken kondenzálódott, és hűtött levegőt termelt. "Nemcsak a problémát oldotta meg, hanem [a hűvös levegő] az emberek számára is kényelmesebbé vált, és ekkor kigyulladt a villanykörte" - mondja Basile.

Még Carrier is tudta, hogy eredeti találmánya nem a leghatékonyabb módja a páratartalom szabályozásának, ezért tovább bütykölte a technológiát. 1922-re Carrier megalkotta a biztonságosabb, kisebb és erősebb centrifugális hűtőkompresszort, a modern légkondicionálás előfutárát. A Smithsonian's National Museum of American History-ban az egyik első gyakorlati centrifugális hűtőkompresszor 1922-ből származó példányát Carrier teljesítményének történelmi elismeréseként őrzik.

A szakértők gyorsan rámutatnak, hogy ha Carrier-t a modern hűtéstechnológia atyjaként tartanánk számon, azzal figyelmen kívül hagynánk más feltalálók több évtizedes erőfeszítéseit, akik a hűtést arra használták, hogy a forró napokat produktívabbá vagy kényelmesebbé tegyék. Jóval Carrier születése előtt William Cullen, a Glasgow-i Egyetem professzora már 1748-ban vákuumban folyadékokat párologtatott el, és ezzel megteremtette a hűtési technológiát.

Több mint 100 évvel ezután John Gorrie, egy floridai orvos egy kis gőzgépet használt a levegő hűtésére, hogy trópusi betegségekben szenvedő betegei számára kényelmesebb legyen. Gorrie "jéggépnek" nevezte találmányát. Az ipari forradalom idején a hűvös hőmérsékletet előállítani képes új gépek izgalmas vállalkozásnak tűnhettek, de Gorrie találmányának szabadalmaztatására és népszerűsítésére tett erőfeszítései meghiúsultak. Az északi jéggyártók, akik hasznot húztak abból, hogy jeget szállítottak délre, lobbiztak Gorrie ellen, és hasznot húztak abból, hogy a közönség szkeptikusan állt a Gorrie jéggépével előállított mesterségesen hűtött levegőhöz.

"Ez a rendszer annyira forradalmi volt, hogy Gorrie nincstelenül halt meg. Egyszerűen senkivel sem tudta elhitetni, hogy működik" - mondja Basile. Willis H. Carrier egy hőmérőt tart egy igluban, amely a légkondicionálást mutatja be az 1939-es St. Louis-i világkiállításon. Bettmann / Contributor, Getty Images. És míg az amerikaiak évszázadok óta tüzet gyújtottak otthonaikban, hogy melegen tartsák magukat, a hűtőrendszer ötlete teljesen más volt. Peter Liebhold, a Smithsonian munkatársa szerint a környezet szabályozására irányuló erőfeszítések erkölcsi kérdéseket is felvetettek.

"Volt ez a felfogás, hogy a környezet szabályozására tett kísérlet Isten akarata ellen való volt" - mondja Liebhold, aki az Amerikai Történeti Múzeum munka és ipar részlegének kurátora. A légkondicionálás azonban lassan kezdett teret nyerni, és a Carrier egyre nagyobb teret hódított. Lehet, hogy a világ egyszerűen csak forró volt és készen állt a megkönnyebbülésre, de a fiatal, karizmatikus mérnök sikeresnek bizonyult a hűtőipar evangélistájaként. Basile azt írja, hogy ellentétben sok amerikaival az 1900-as évek elején, akiknek "hajlíthatatlanul viktoriánus" hozzáállását megzavarta az új gépek és technológiák századfordulós robbanása, Carrier friss diplomás mérnök volt, aki szívesen támaszkodott a feltörekvő tudományra és mechanikára, és az üzleti világ készen állt.

A bőrtől a makaróniig mindenfélét gyártó gyártók pontosan tisztában voltak azzal, hogy a változó időjárási viszonyok hogyan veszélyeztetik a termékeiket, és Carrier berendezései a lelkes sajtóvisszhanggal egyre nagyobb érdeklődést váltottak ki. 1906 nyarán a Louisiana Planter and Sugar Manufacturer című kiadvány azt írta, hogy "a most uralkodó forró nyári napok elgondolkodtatnak, hogy miért nem használták ki alaposan a hűvös áramlatokkal való szellőztetést már ezekben a napokban".

Miközben a légkondicionálás az ipari ágazatban viharszerűen terjedt, a filmeknek sikerült megismertetniük a nagyközönséggel a hűtött levegőt.

"A Carrier által tervezett centrifugálkompresszor segített abban, hogy a mozi hűtése nagyjából általánossá váljon az Egyesült Államokban". A Nickelodeonok már régóta olcsó szórakozást kínáltak a közönségnek, de a kis, sötét, zárt terek arról voltak híresek, hogy áporodott levegő és izzadságszagúak voltak. A közép- és felsőosztálybeli nézők pártfogását keresve a Carrier technológiája hamarosan a mozikban is népszerűvé vált.

"A Carrier által tervezett centrifugálkompresszor segített abban, hogy a mozi hűtése nagyjából általánossá váljon az Egyesült Államokban" - mondja Basile. "1919 körül több olyan kiállító volt, aki hűtőgépeket gyártott a mozik számára, és ez forradalmat jelentett." Csak a 20. század közepén, amikor az ország alig várta, hogy kilépjen a háború árnyékából, és a jólét új víziója felé forduljon, vált a légkondicionálás az amerikai háztartások szerves részévé. "Az 1950-es évek a Jones-félékkel való lépéstartás időszaka volt" - mondja Basile.

1945-ben a Life magazin négyoldalas anyagot közölt a légkondicionálásról "Air Conditioning/ After the War it will be Cheap Enough to Put in Private Homes" (Légkondicionálás/ A háború után elég olcsó lesz ahhoz, hogy magánlakásokba is beépítsék) címmel. A technológiát a háború előtti luxusként írták le, amelyet nagy mennyiségben gyártottak, és a háború utáni tömegpiacon mérsékelt áron értékesítettek. Ma egy amerikai háztartásban nagyobb valószínűséggel van központi légkondicionáló vagy ablakos készülék, mint étkező, garázs vagy akár mosogatógép.

Liebhold számára a légkondicionáló gyors elterjedése és a 20. század közepén a közterületekről a magánlakásokba való beköltözése jóval korábban, mint más országokban, arról szól, hogy "a kreatív bomlasztás mennyire beépült az amerikai ideológiába". Az eredetileg az ipari termelékenység növelésére szolgáló eszközként elképzelt technológia mára szinte szükségszerűvé vált az amerikai otthonokban és a közlekedésben. Bár a világ forró éghajlatú területein az emberek évszázadok óta ventilátorokkal, szökőkutakkal és természetes szellőztető rendszerekkel hűtik magukat, csak az Egyesült Államok fogyaszt olyan mértékben energiát légkondicionálásra - többet, mint a világ többi nemzete együttvéve.

Az Egyesült Államok 2016-ban mintegy 616 terawattóra (TWh) villamos energiát használt légkondicionálásra, míg a másfélszer nagyobb népességű Európai Unió mindössze 152 TWh-t használt ugyanerre a célra. A számok még szembetűnőbbek, ha az Egyesült Államokat a kevésbé fejlett nemzetekkel hasonlítjuk össze. India, amelynek lakossága körülbelül négyszer nagyobb és magasabb az átlaghőmérséklete, mint az Egyesült Államoké, körülbelül 91 TWh villamos energiát használ légkondicionálásra. "Az amerikaiak hajlamosak arra, hogy inkább megváltoztassák a természetet, hogy az nekik dolgozzon, mintsem hogy eggyé váljanak vele" - mondja Liebhold.

Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetése és a hőmérséklet általános emelkedése miatt a megnövekedett energiaigény kihívást jelentő kérdéseket vet fel a kényelem és a rendkívül meleg éghajlaton a túlélés környezeti költségeivel kapcsolatban. Egy olyan világban, ahol az üzleti életet zárt irodaházakban bonyolítják le, és a légkondicionáló berendezések világszerte egyre elterjedtebbé válnak, Basile úgy véli, hogy a légkondicionálás használatának széles körű csökkentésére kevés az esély.

Liebhold, a technikatörténész egyetért azzal, hogy az energiafelhasználásról szóló viták során nagyobb esélyt lát arra, hogy a tisztább, hatékonyabb technológia megoldja a környezetvédelmi problémákat, mint arra, hogy az emberek teljesen visszavesznek a légkondicionáló használatából. "Nagyon optimista vagyok a technológiával kapcsolatban" - mondja. "Nem azt mondom, hogy minden technológia jó, de hajlamosak vagyunk technológiai megoldásokat találni a technológiai problémákra".