, 2023/3/22

Ezen a félelmetes brazil szigeten található a világon a legtöbb mérges kígyó. A brazíliai Ilha de Queimada Grande az egyetlen otthona a világ egyik leghalálosabb és legveszélyeztetettebb kígyójának.

A legtöbb mérges kígyó a világon

Az Iguazu-vízeséstől a Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkig Brazíliában lélegzetelállítóan szép helyek vannak. A São Paulo partjaitól mintegy 90 mérföldre fekvő Ilha da Queimada Grande szintén egy ilyen gyönyörű helynek tűnik - első pillantásra. Szinte minden brazil ismeri a szigetet, de a legtöbben álmukban sem merik megtenni, hogy odamenjenek - 2000-4000 arany lándzsás vipera, az egyik leghalálosabb kígyó az egész világon.

A viperák mérge egy óra alatt képes megölni egy embert, és számos helyi legenda mesél arról, hogy milyen szörnyű sors várt azokra, akik a "Kígyósziget" partjaira tévedtek. A pletykák szerint egy szerencsétlen halász banán után kutatva szállt partra a szigeten - csakhogy napokkal később a csónakjában találták meg, holtan, vértócsában, kígyómarásokkal a testén. 1909-től az 1920-as évekig néhány ember élt a szigeten, hogy a világítótornyot üzemeltesse. Egy másik helyi történet szerint azonban az utolsó világítótoronyőr az egész családjával együtt meghalt, amikor egy kígyócsapat az ablakon keresztül beosont az otthonába.

Bár egyesek azt állítják, hogy a kígyókat kalózok telepítették a szigetre az aranyuk védelmében, valójában a sziget sűrű kígyópopulációja évezredek alatt alakult ki - emberi beavatkozás nélkül. Körülbelül 11 000 évvel ezelőtt a tengerszint annyira megemelkedett, hogy az Ilha da Queimada Grande elszigetelődött a brazil szárazföldtől, ami azt eredményezte, hogy a szigeten élő kígyófajok - amelyek valószínűleg a jararaca kígyók voltak - más úton fejlődtek, mint szárazföldi testvéreik.

Az Ilha da Queimada Grande szigetén rekedt kígyóknak nem voltak földi ragadozóik, ami lehetővé tette számukra a gyors szaporodást.

Az egyetlen kihívásuk: a földön élő zsákmányuk sem volt. Hogy táplálékot találjanak, a kígyók felfelé csúszva vándorló madarakat zsákmányoltak, amelyek szezonálisan, hosszú repülések során látogatják meg a szigetet. A kígyók gyakran becserkészik a zsákmányt, megharapnak, és megvárják, amíg a méreg megteszi a hatását, mielőtt újra a préda nyomába erednek. Az arany lándzsás viperák azonban nem tudják követni a madarakat, amelyeket megharapnak - ehelyett hihetetlenül erős és hatékony mérget fejlesztettek ki, amely háromszor-ötször erősebb, mint bármelyik szárazföldi kígyóé - és képes a legtöbb zsákmányt szinte azonnal megölni (és az emberi húst megolvasztani).

A veszély miatt a brazil kormány szigorúan ellenőrzi az Ilha da Queimada Grande látogatását. A kormányzati tilalom nélkül sem lenne azonban az Ilha da Queimada Grande valószínűleg a turisták egyik legkedveltebb célpontja: a szigeten a kígyók olyan nagy koncentrációban fordulnak elő, hogy egyes becslések szerint egyes helyeken négyzetméterenként egy kígyó található. Egy aranylándzsás kígyó harapása hét százalékos halálozási eséllyel jár, és még a kezelés ellenére is három százalék az áldozatok halálozási esélye. A kígyó mérge veseelégtelenséget, az izomszövetek elhalását, agyvérzést és bélvérzést okozhat.

A brazil kormány megköveteli, hogy minden törvényesen engedélyezett látogatáson orvos legyen jelen, ha esetleg szerencsétlen összeütközésbe kerülnének a sziget őslakosaival. A brazil haditengerészet évente megáll a szigeten a világítótorony karbantartása céljából, amely az 1920-as évek óta automatizált. A sziget emellett fontos laboratórium a biológusok és kutatók számára, akik különleges engedélyt kapnak a sziget látogatására, hogy tanulmányozhassák az arany lándzsásceteket.

Brazíliában a kígyómarások kilencven százalékát lándzsás kígyók okozzák, amelyek az aranylándzsás kígyó közeli rokonai.

A biológusok azt remélik, hogy az arany lándzsakígyó és evolúciójának jobb megértésével jobban megérthetik a Bothrop nemzetség egészét - és hatékonyabban kezelhetik a Brazília-szerte előforduló számos, kígyókkal kapcsolatos balesetet. Egyes tudósok szerint a kígyóméreg hasznos eszköz lehet a gyógyszeriparban is. A Vice-nak adott interjújában Marcelo Duarte, a brazil Butantan Intézet tudósa, aki gyógyszerészeti célokra vizsgálja a mérges hüllőket, leírta az arany lándzsásfejűben rejlő orvosi lehetőségeket. "Még csak most kapargatjuk a mérgek lehetőségeinek univerzumát" - mondta, és kifejtette, hogy az arany lándzsásfejű mérge máris ígéretesnek bizonyult a szívbetegségek, a keringés és a vérrögök kezelésében. Más fajok kígyóméregéből is kimutatták, hogy rákellenes gyógyszerként is alkalmazható.

A tudósok és az állatgyűjtők feketepiaci kereslete miatt a biopirátok néven ismert vadállatcsempészek is felkeresik az Ilha da Queimada Grandét. Csapdába ejtik a kígyókat, és illegális csatornákon keresztül eladják őket - egyetlen arany lándzsásfejű kígyóért 10 000 és 30 000 dollár közötti összeget is el lehet adni. Az élőhelyek pusztulása (a brazil haditengerészet által eltávolított növényzet miatt) és a betegségek szintén károsították a sziget populációját, amely egyes becslések szerint az elmúlt 15 évben közel 50 százalékkal csökkent. A kígyó jelenleg a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik. Bár ez a Kígyószigetet az emberek számára talán valamivel kevésbé teszi félelmetesebbé, a kígyók számára ez nem túl sok jót jelent.