, 2023/3/30

A bizarr szanatóriumi alapanyag, amelyből kenhető megszállottság lett. Nem az észak-amerikaiak őrölték először a földimogyorót - az inkák néhány száz évvel megelőztek minket -, de a mogyoróvaj egy amerikai, John Harvey Kellogg orvos, táplálkozástudós és gabonapiaci úttörőnek köszönhetően jelent meg újra a modern világban, aki 1895-ben szabadalmat nyújtott be egy proto-mogyoróvajra.

A mogyoróvaj rövid története

Kellogg "élelmiszerkeverékéhez" dióféléket főzött, és könnyen emészthető pasztává őrölte őket a Battle Creek-i szanatórium, a mindenféle betegségeket gyógyító gyógyfürdő betegei számára. Az eredeti szabadalom nem határozta meg, hogy milyen diófélét használjon, és Kellogg kísérletezett mandulával, valamint földimogyoróval is, amelynek az volt az erénye, hogy olcsóbb volt. Míg a mai mogyoróvaj-rajongók valószínűleg ízetlennek találnák Kellogg keverékét, Kellogg "a legfinomabb dióvajnak nevezte, amit valaha is kóstolt".

A hetedik napi adventistaként Kellogg a növényi alapú étrendet támogatta, és a mogyoróvajat a hús egészséges alternatívájaként népszerűsítette, amelyet emésztést zavarónak, és ami még rosszabb, bűnös szexuális izgatónak tartott. Erőfeszítései és elit ügyfélköre - köztük Amelia Earhart, Sojourner Truth és Henry Ford - segítettek abban, hogy a mogyoróvaj csemegévé váljon. A Good Housekeeping már 1896-ban arra bátorította a nőket, hogy húsdarálóval készítsenek maguknak, és azt javasolta, hogy a kenőcsöt kenyérrel párosítsák. "Az amerikai feltalálók aktív agya új gazdasági felhasználási módokat talált a mogyorónak" - rapszodizált a Chicago Tribune 1897 júliusában.

Egy régi mogyoróvaj reklám

"A nagy gazdasági világválságnak köszönhető, hogy a PB&J a gyermekkori ételek magja lett" - mondta Andrew F. Smith élelmiszertörténész. Buyenlarge / Getty Images. Még a század vége előtt Joseph Lambert, a Kellogg's szanatórium alkalmazottja, aki talán elsőként készítette el a doktor mogyoróvajat, feltalálta a földimogyoró pörköléséhez és nagyobb léptékű őrléséhez szükséges gépeket. Ő indította el a Lambert Food Company-t, amely mogyoróvajat és az annak előállításához szükséges malmokat árult, és számtalan más mogyoróvaj-üzletet indított.

Ahogy a gyártás egyre nagyobb méreteket öltött, az árak csökkentek. A delaware-i székhelyű Loeber's mogyoróvaj 1908-as reklámja - amelyet azóta már nem forgalmaznak - azt állította, hogy mindössze 10 cent értékű mogyoró hatszor annyi energiát tartalmaz, mint egy porterhouse steak. A technológiai újítások továbbra is alapélelmiszerré változtatták a terméket, amit a jenkik nem tudtak nélkülözni, és amit sok külföldi megdöbbentőnek tartott. Az első világháborúra az amerikai fogyasztók - akár meggyőzték őket Kellogg mogyorós táplálkozási tanácsai, akár nem - a húsadagolás következtében a földimogyoró felé fordultak.

A kormányzati brosúrák a "húsmentes hétfőket" hirdették, és a mogyoró szerepelt az étlapon. Az amerikaiak "hamarosan mogyorókenyeret ehetnek, mogyoróvajjal kenve, és mogyoróolajat használhatnak a salátához" - jelentette a Daily Missourian 1917-ben, "a háború szükségszerűségeire" hivatkozva. A nemzet élelmiszertudósai igencsak találékonyak, és a mogyoróvaj olyan csúszós problémát jelentett, amely megoldásért kiáltott. Andrew Smith élelmiszertörténész szerint a gyártók a helyi élelmiszerboltosoknak földimogyoróvajat árultak, és azt tanácsolták nekik, hogy gyakran keverjék meg egy falapáttal.

Rendszeres erőfeszítés nélkül az olaj szétvált és megromlott. Ezután 1921-ben egy Joseph Rosefield nevű kaliforniai szabadalmat nyújtott be a részleges hidrogénezésnek nevezett kémiai eljárás mogyoróvajra történő alkalmazására, egy olyan módszerre, amellyel a mogyoróvajban természetesen előforduló fő olajat, amely szobahőmérsékleten folyékony, szobahőmérsékleten szilárd vagy félig szilárd olajjá alakítják át, és így keveredve marad; ezt a módszert már korábban is használták a vaj és a zsír helyettesítőinek, például a Criscónak az előállítására, de Rosefield volt az első, aki a mogyoróvajra alkalmazta.

Ezt a stabilabb kenőcsöt az egész országba lehetett szállítani, raktárakban tárolni és a polcokon hagyni, megnyitva az utat a ma ismert nemzeti márkák előtt. Az egyetlen találmány, amely a hidrogénezésnél is jobban bebetonozta a mogyoróvajat az amerikai fiatalok szívébe (és szájába), a szeletelt kenyér volt, amelyet egy St. Louis-i pék mutatott be az 1920-as évek végén, és amely megkönnyítette a gyerekek számára, hogy saját maguk készítsék el a PB&J-t. A mogyoróvaj és a PB&J nem csak a mogyoróvaj, hanem a mogyoróvaj is. (Ebben az évszázadban egy átlagos amerikai gyerek körülbelül 1500 mogyoróvajas-lekváros szendvicset eszik meg, mielőtt befejezi a középiskolát).

Rosefield később megalapította a Skippy-t, amely az 1930-as években debütált a ropogós mogyoróvajjal és a széles szájú üvegekkel. A második világháborúban a Skippy (hidrogénezett) konzervdobozokat a tengerentúlra szállították a katonáknak, míg a húsadagolás visszatérése itthon ismét a mogyoróvajhoz vezette a civileket. Még ma is, amikor az amerikai külföldiek mogyoróvajra vágynak, gyakran keresik fel a katonai bázisokat: Ott garantáltan van belőle készleten.

De bár a mogyoróvaj népszerűsége külföldön egyre nő - 2020-ban az Egyesült Királyságban a mogyoróvaj eladásai megelőzték a britek kedvelt lekvárjának eladásait -, a mogyoróvaj élvezete még mindig nagyrészt amerikai sajátosság. "Az emberek folyton azt kérdezik tőlem: "Mikor tudtad meg, hogy teljesen amerikaivá váltál?"". Ana Navarro, nicaraguai születésű politikai kommentátor 2017-ben az NPR-nek nyilatkozva. "Én meg azt mondom: 'Aznap, amikor rájöttem, hogy szeretem a mogyoróvajat'."

Bár az Egyesült Államok lemarad Kína és India mögött a mogyorótermés tekintetében, az amerikaiak még mindig sokkal többet esznek a kenhető vajból, mint bármely más ország lakói: Ez a nosztalgia ragacsos íze, a gyermekkor és az amerikai történelem iránt. "Mi szentebb a mogyoróvajnál?" kérdezte Tom Harkin iowai szenátor 2009-ben, miután egy szalmonella járvány kitörését szennyezett üvegekre vezették vissza. 2020-ra, amikor a Skippy és a Jif piacra dobta legújabb mogyoróvajas innovációját - a nyomható tubusokat -, az amerikai háztartások közel 90 százaléka számolt be mogyoróvajfogyasztásról.

Ennek az aromás kenőcsnek a mindenütt jelenléte még a nemzet Covid-19-re adott válaszában is szerepet játszott. Amikor tavaly tavasszal kiderült, hogy sok Covid-páciens elveszíti szaglás- és ízérzékelését, a Yale Egyetem pszichológusa és idegtudós Dana Small kifejlesztett egy szaglási tesztet a tünetmentes hordozók azonosítására. Egy kis, három hónapos, New Haven-i egészségügyi dolgozók körében végzett vizsgálat során mindenki, aki a mogyoróvaj-teszt segítségével súlyos szaglásvesztésről számolt be, később pozitívnak bizonyult. "Melyik olyan élelmiszer van a legtöbb ember szekrényében az Egyesült Államokban, amely erős, ismerős szagot biztosít?" kérdezi Small. "Ez vezetett el minket a mogyoróvajhoz".