, 2023/3/22

Miért nem is olyan csúnya a "világ legrondább állata", mint ahogyan azt gondolod. A pacahal a világ legrondább állata. De szerintünk a verseny nem volt túl igazságos.

A pacák védelmében

Sok halnak van úgynevezett úszóhólyagja, azaz levegővel teli zsákok a testükben, amelyek segítenek nekik a mozgásban és a felhajtóerő megtartásában. Ha az úszóhólyaggal rendelkező halakat kivesszük a természetes élőhelyükről, ez a légzsák "kitágulhat, amikor felemelkednek. A légzsák kitágulása miatt fennáll a veszélye annak, hogy a belsejük a szájukon keresztül kinyomódik, és ezáltal elpusztulnak".

A pocsolyahalnak nincs úszóhólyagja, ezért a gyomrának a testében kell maradnia. De ez nem jelenti azt, hogy jól megállja a helyét a légkörben. A pocsolyahalnak nincs igazi csontváza, és izomzata sem igazán van. Így itt fent, fent megereszkedett és lóg. De e nélkül a különleges smink nélkül a mélyben már halott lenne.

"A legtöbb más hallal ellentétben az ilyen mélységben élőknek nincsenek gázzal teli üregeik, például úszóhólyagjuk, amelyek a rendkívüli nyomás alatt összeomlanának. Valójában a szupermély vízben élő halaknak gyakran minimális csontvázuk és kocsonyás húsuk van, mert a mély vízben uralkodó extrém nyomás ellen csak úgy tudnak küzdeni, ha a víz a szerkezeti támaszuk."

Miért gondoljuk tehát, hogy a világ túl keményen bánik a pacákhalakkal? Mert ha 4000 láb mélyre tennénk a víz alá, a szervei összezúzódnának, és valószínűleg valamiféle péppé változna. Eközben a pacákhalak csak úgy néznének ki, mint....well.....

2013-ban a világ legrondább állatának választották - ezt a címet a mai napig megvédi.

De ha ezt a fickót 9 200 láb mélyre dobjuk a tengerszint alá, a víz úgy tartja a zsírpárnákat, mint egy push-up melltartó, így a hal egy kicsit jóképűbbé válik.

A bőr és az izmok között rengeteg folyadék van. És ez a titka a hal különleges megjelenésének - és túlélésének.

A pacákhalak éreznek fájdalmat?

A halak nem éreznek fájdalmat úgy, mint az emberek - állítja egy neurobiológusokból, viselkedésökológusokból és halászati tudósokból álló csapat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a halak nem rendelkeznek a fájdalom tudatos érzékelésének neurofiziológiai képességével.

Az emberek esznek pacákot?

Csak néhány ember evett már blobfish-t, de senki sem lett beteg vagy halt meg a főtt halak fogyasztásától. Összességében nyugodtan fogyasztható a pattogatott hal, de előbb túl kell lépni a csúnya kinézetén és az étvágytalanító textúráján.

Károsak a pocsolyahalak?

A lény szokatlan megjelenése aggodalomra adott okot, többek között arra a kérdésre, hogy ez a hal haraphat-e. Szerencsére a pocsolyahal az emberre kevés veszélyt jelent. Nemcsak, hogy nincsenek harapásra alkalmas fogai, de kevés ember fog valaha is kapcsolatba kerülni egy élő példánnyal.

Miért válnak rózsaszínűvé a pacák?

A hal csak akkor néz ki szánalmas, rózsaszínű csomónak, ha kiszakították otthonából, és a felszínre húzás közben a gyors nyomáscsökkenés miatt pusztító szövetkárosodást szenvedett.

Van a pacáknak szíve?

A pocsolyahalaknak is egyetlen, zárt keringési rendszerük van, ami azt jelenti, hogy a vér az erekben van, és a testben való keringés során csak egyszer halad át a szíven. Ez segít alacsonyan tartani az energiaszintjüket, és lehetővé teszi számukra, hogy a mélytengerben lebegjenek.

Terhesek a pacákhalak?

A halak úgy szaporodnak, hogy több ezer ikrát raknak fészkekbe. Gyakran több nőstény fészkel egymás közelében, és az ikrák keléséig az ikrák felett lebegnek. A tudósok még mindig próbálják kideríteni, hogy a jelek szerint miért fészkelnek együtt a pocsolyahalak.

Mi van egy pacahal belsejében?

A blobfish (Psychrolutes marcidus) egy láb hosszú rózsaszínű hal, amely Ausztrália és Új-Zéland partjainál található a mély vizekben. Puha csontozatú, kevés izma van, és nincs úszóhólyagja, vagyis az a gázzal töltött belső szerve, amely lehetővé teszi a legtöbb csontos hal számára, hogy a vízben felszínen maradjon.