, 2023/3/29

A szárazság miatt eltűnő vizek világszerte számtalan korábban rejtett tárgyat és leletet hoztak felszínre csak az elmúlt hetekben. Európában a vízszint csökkenésével több tucat náci hadihajó került elő a Dunából. A kínai Jangce folyó apadó vize három buddhista szobrot tárt fel. A nevadai Mead-tóból pedig emberi testek és elsüllyedt hajók kerültek elő.

A szárazság dinoszaurusznyomokat tárt fel Texasban

Most pedig a súlyos szárazság miatt Texasban a Dinosaur Valley State Parkban 113 millió éves dinoszaurusznyomokat tártak fel. A nyomokat általában a Paluxy folyó takarja el - a BBC News szerint utoljára 2000-ben voltak láthatóak. "A folyó a legtöbb helyen teljesen kiszáradt, ami lehetővé tette, hogy több nyomot fedezzenek fel itt a parkban" - áll a Texas Parks and Wildlife Department közleményében, amelyet Wynne Davis, az NPR munkatársa ismertetett.

"Normális folyóviszonyok mellett ezek az újabb nyomok víz alatt vannak, és általában feltöltődnek üledékkel, így eltemetve és kevésbé láthatóvá válnak."

A legtöbb nyom a húsevő Acrocanthosaurushoz tartozik, amely körülbelül 115 és 105 millió évvel ezelőtt, a korai kréta időszakban élt. Ezek a dinoszauruszok két lábon jártak, és mindkét lábukon három lábujj volt, karmokkal. Akár 7 tonnát is nyomhattak, és körülbelül 15 láb magasak voltak.

A nemrég feltárt nyomokat "Lone Ranger trackway"-nek nevezik, és egy egyed mintegy 140 nyomából állnak, amelyek közül 60 volt látható, amikor a folyóvíz eltűnt - mondta Jeff Davis parkfelügyelő a BBC Newsnak. A többi nyomot a Sauroposeidon, egy 44 tonnás, 60 láb magas dinoszaurusz hagyta maga után.

"Ezek a lábnyomok - látványosak, mert mélyek" - mondta Louis Jacobs, a Southern Methodist University gerinces paleontológusa a New York Timesnak April Rubin. "Láthatod a lábujjkörmöket. Több fajta is van, és nagyon sok van belőlük."

A park összes dinoszaurusznyomát mészkő konzerválja, ami bizonyos fokig védi őket - mondta Stephanie Garcia, a park szóvivője a Timesnak. Amikor iszap és üledék fedi a lenyomatokat, azok védve vannak, de a tisztviselők szerint az időjárás és az erózió idővel tönkreteszi őket.

"Számítunk rá, és tudjuk, hogy a mai napig több olyan nyom is van, amely eltemetve van" - írják a park illetékesei egy Facebook-kommentárban. "Tehát miközben a jelenleg meglévő nyomokat el fogjuk veszíteni, még többre fogunk bukkanni a folyamat során!"

A dinoszaurusznyomok sokkal gyakoribbak, mint az e hüllőkre utaló egyéb bizonyítékok, például a csontok, és segíthetnek a tudósoknak megérteni ezeknek az élőlényeknek a mindennapi életét - mondta Jerry Harris, a Utah-i Műszaki Egyetem paleontológiai igazgatója az NPR-nek. A nyomok olyan információkat tárhatnak fel a dinoszaurusz testtartásáról és sebességéről, amelyeket a csontvázról nehezebb lenne felismerni - magyarázza.

A tisztviselők arra számítanak, hogy a víz ismét elborítja majd a Lone Ranger nyomvonalát, bár az Egyesült Államok nyugati részén jelenleg az elmúlt 1200 év legsúlyosabb szárazsága tapasztalható. A súlyos aszályos időszakot az éghajlatváltozás súlyosbította.

"Van némi irónia abban, hogy a dinoszauruszok, amelyeket végül a nagyon gyors klímaváltozás pusztított ki - most [az] élő állatok bizonyítékai a ma élő állatokra az ember okozta klímaváltozás miatt kerültek napvilágra" - mondja Harris az NPR-nek.