, 2023/3/24

A világ legmagasabb élő fája, a Hyperion nevű, 380 láb magas vörösfenyő mostantól nem látogatható. Azok a lelkes turisták, akik mégis megpróbálják felkeresni, 5000 dolláros bírságra vagy akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthatnak.

A világ legmagasabb fája hivatalosan is tilosban áll

Az új szabályokkal a környező erdőt károsító, pusztító turizmust próbálják megfékezni. A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) múlt heti közleményében könyörgött a fák szerelmeseinek, bloggereknek és bozótvágóknak, hogy maradjanak a kijelölt ösvényeken, és tartsák tiszteletben a lezárt terület törékeny ökoszisztémáját.

A probléma középpontjában a bozótvágás áll: a látogatók elhagyják a kijelölt ösvényeket, hogy konkrét fákat keressenek, mint például a Hyperion, amely a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban található. A kutatók először 2006-ban találták meg a fát - és azonosították, mint a világ legmagasabbját. Azóta azonban - írja Sam Moore, az SFGate munkatársa - olyan sokan hagyták el az ösvényt, hogy megkeressék, hogy a környező erdő súlyosan károsodott.

A mamutfenyők gyökérzete a fák méretéhez képest hihetetlenül sekély, mindössze körülbelül 12 láb mélyre nyúlik a talajba. Az erdő talaján lévő, érintetlen törmelékből, például a fenyőtűből merítik a vizet, amely az erdő sűrű, kavargó ködéből gyűjti a nedvességet. "A használat hatással volt a növényzetre és potenciálisan annak a fának a gyökérzetére, amelyet az emberek azért mennek oda, hogy meglátogassák" - mondta Leonel Arguello, a Redwood Nemzeti Park természeti erőforrásokért felelős vezetője az SFGate-nek. "Volt szemét, és az emberek még több mellékösvényt hoztak létre, hogy a mosdót használják. Használt vécépapírt és emberi hulladékot hagynak ott - ez nem jó dolog, nem jó látvány".

Amellett, hogy kárt okoznak, a Hyperionba érkező turisták valószínűleg csalódni fognak. A fa alulról nézve nem lenyűgöző, különösen az ösvényekről látható más hatalmas mamutfenyőkhöz képest - áll az NPS közleményében. A "legmagasabb" fát keresni szintén hiábavaló vállalkozás, mivel egy fa valószínűleg nem marad sokáig a legmagasabb.

"A Hyperion látványa nem felel meg a hype-nak" - olvasható a közleményben. "A Hyperion törzse sok más idős mamutfenyőhöz képest kicsi, és magassága a földről nem figyelhető meg. ... Több száz olyan fa van a kijelölt ösvényeken, amelyeket sokkal lenyűgözőbb a fa tövéből szemlélni". A Hyperion a görög mitológiában a titánokról kapta a nevét, és a becslések szerint 600 és 800 év közötti korú. Mégis sokkal fiatalabb, mint a világ legidősebb élő fái, amelyek több mint 4000 évvel ezelőtt kezdtek nőni.

A turisták nem az egyetlen fenyegetés, amellyel a mamutfenyők és ökoszisztémáik jelenleg szembesülnek: Az NPS szerint 2015 óta hatalmas erdőtüzek "soha nem látott" számú fát károsítottak meg a Sequoia és Kings Canyon Nemzeti Parkokban. Az óriás mamutfenyőket rendkívül nehéz elpusztítani, de a legutóbbi erdőtüzek elérték a "fordulópontot".

A 2021-ben a térségben többször tomboló erdőtüzek a világ óriásmamutfenyő-populációjának 10-14 százalékát pusztították el. "A mamutfenyők úgy fejlődtek ki, hogy túléljék, sőt, gyarapodjanak a tüzeket" - írta tavaly a New York Times Vimal Patel. "De a kaliforniai tüzek egyre növekvő intenzitása túl sok lett nekik".