, 2023/3/30

Ahogy a kísérteties klán újból megjelenik a nagyvásznon, egy visszatekintés a hosszú életük rejtélyes történetére. 1938 nyarán egy elszánt üzletember beugrott egy kísértetjárta kúriába, hogy házaljon a "rezgés- és zajmentes" porszívójával, amely egyszerre volt "nagyszerű időtöltés és hátsó kímélő", és amely "egyetlen jól berendezett otthonból sem hiányozhat".

Az Addams Family kultúrtörténete

A The New Yorker kilencedik oldalának egyoldalas karikatúrája szép 85 dollárt hozott a szerzőnek. Megismertette a világot egy meg nem nevezett testvérpárral, amely pénteken ismét visszatér a mozivászonra. Az Addams Family titokzatos, kísérteties és összességében hátborzongató, ezúttal animációs filmváltozatban tér vissza a nagyvászonra, hogy a halloweeni rémületet elhozza a fiatal rajongóknak, akik újonnan találkoznak velük, és a régi rajongóknak, akik emlékeznek az eredeti rajzfilmekre, amelyek a művész Charles Addams csavaros elméjében születtek.

A család a különböző változatokon keresztül bebetonozta magát a horrorkultúra poptörténelmének mauzóleumába, ami bizonyos fokig már önmagában is furcsa. Ellentétben Drakulával, Frankensteinnel, a Farkasemberrel vagy bármelyik machetével hadonászó őrülttel a multiplexben, az Addams családot meglepően nehéz elfelejteni, de ugyanilyen nagy kihívást jelentett az életre keltésük is. Hogyan kerültek pontosan ebbe a furcsa helyzetbe? Indítsuk be a Packard V-12-es halottaskocsit, és tegyünk egy kört a Memory (0001 Cemetery) Lane-en...

Az Addams Family apja

Talán érthető, hogy a család mögött álló Charles Addams egy zűrös hátterű, elveszett lélek volt, aki fájdalmát a New Yorker oldalaira vitte. A valóságban azonban az 1912-ben a New Jersey állambeli Westfieldben született Addams odaadó szülők egyetlen gyermekeként meleg, szeretetteljes háztartásban nőtt fel; apja zongorákat árult. Charlesról köztudott volt, hogy csirkefogó, aki imádta a jó poénokat - a kedvenc az volt, amikor a nagymamáját ijesztgette azzal, hogy kiugrott az otthoni ételliftből. Egyszer azt mondta Linda H. Davisnek, a Charles Addams című könyv szerzőjének: A Cartoonist's Life című könyvében: "Talán érdekesebb lenne, ha borzalmas gyerekkorom lett volna, egy vaságyhoz láncolva, és mindennap megdobtak volna egy doboz Alpóval.

De én azok közé a furcsa emberek közé tartozom, akiknek valójában boldog gyerekkoruk volt"." Amit Addams mindig is szeretett, az a hátborzongató (a munkásságának gyakori jelzője, amibe végül belefáradt), legyen szó temetők felfedezéséről, egy elhagyatott viktoriánus kúriában való betörésről a szomszédban, vagy II. német Vilmos császár rajzolásáról mindenféle grafikus haláljelenetben. A középiskolában Addams beleszeretett az illusztrálásba, és a New York-i Grand Central School of Art Schoolba került. Még diákként, 1932-ben eladta első karikatúráját a The New Yorker című lapnak, egy ablakmosóról készült vázlatot, amelyért 7,50 dollárt kapott.

"Addams azon ritka emberek egyike, aki egész életében a művészetből élt" - mondja Davis, az életrajzírója massachusettsi otthonából. "A végsőkig a The New Yorkernél dolgozott, és ez lehetővé tette számára a csillogó, kifinomult életet. Nem volt dúsgazdag, de volt egy lakása, amely a MOMA kultúrkertjére nézett, Bugattit és Bentley-t vezetett, nem sokkal a merénylet után Jackie-vel [Kennedyvel] járt, és mindig mindenki vacsorapartik listájának élén állt.".

Pályafutása során Addams számos kiadványnak rajzolt karikatúrákat, többek között a Collier's és a TV Guide számára, egy ideig pedig a True Detective számára retusált helyszínfotókat, ami ideális gyakorlótér, ha valaha is létezett. De a The New Yorker mindig is az első otthona volt, különösen azután, hogy az 1940-es klasszikus "The Downhill Skiier" című írása feltette őt a térképre. És ennek a magazinnak az emelkedett oldalain mutatta be a nemzetnek a vezetéknevét viselő őrülteket, még akkor is, ha az Addams Family csak kis százalékát tette ki a munkásságának.

Charles Addams mintegy 1300 New Yorker-rajzfilmet rajzolt, de ezek közül csak 58-ban - szinte mindegyik az 1940-50-es években - szerepelt a névtelen család, amely a tévésorozat debütálásáig névtelen maradt. Addams népszerű 1959-es gyűjteménye, a Kedves halott napok: A Family Album című kötetben szerepel az elsődleges hat karakter, de a televíziós patriarcha neve "Gomez" csak akkor került be, amikor John Astin színész megtestesítette őt, Addams legnagyobb bánatára, aki inkább a Repelli nevet választotta, ami a taszító szójáték.

(Pugsley szerencséje volt, Addams eredetileg a Pubert-et javasolta tévés becenévnek, de a hálózati cenzorok túl merésznek találták). Az általunk ismert és szeretett zseniális nevek közül néhány - Moriticia (akire Addams mindhárom valódi felesége hasonlított) és Wednesday - egy 1962-es engedélyezett babakollekcióból származik, de összességében az Addams Family, ahogyan ma ismerjük őket, csak 1964. szeptember 18-án, pénteken, 20:30-kor debütált az ABC-n. A kérdés az volt, hogy a lapokon megjelenő elegáns, hátborzongató zsenialitás átültethető-e egy főműsoridőben játszódó helyzetkomédia nevetéssel teli követelményeibe?

Az Itt találja el a rajongókat

Tágabb értelemben az "Addams Family" a széles koncepciójú, igénytelen vígjátékok aranykorában került adásba - "A kedvenc marslakóm", "Green Acres", "Anyám az autó" -, de konkrét értelemben a sorozat közvetlen válasz volt a CBS tervezett szitkomjára, a "The Munsters"-re. Mindkét sorozatnak volt némi közös hátborzongató DNS-e (és az is, hogy napokon belül debütáltak és törölték őket), de az "Addams Family" rendelkezett valamivel, amivel szellemi hasonmása nem tudott versenyezni: magukkal az eredeti képregényekkel, még ha nem is voltak újak, amelyekből meríteni lehetett volna. A New Yorker sznob szerkesztője, William Shawn a sorozat futása alatt kitiltotta Addamst a magazinból.

"A tévésorozat nem volt olyan sötét, mint a képregények, inkább volt bolondos, mint kísérteties, de megragadta annak az ízét, amit Charles Addams a New Yorkerben csinált" - mondja Stephen Cox, a filmről és televízióról szóló 23 könyv, köztük a The Addams Chronicles szerzője. "A puszta nevetést tekintve mindig is úgy gondoltam, hogy a 'The Munsters' viccesebb volt, de az 'Addams Family' intellektuális töltetet adott a felnőtt témák miatt".

A "kifinomult" talán túl erős szó, de az "Addams Family" nem a tipikus hal a vízben szitkom-felállás volt. Ez volt az ellenkezője, egy önálló rémségek háza, ahol a normális emberek voltak a kívülállók, ami lehetővé tett mindenféle rendhagyó viccet, őrült cselekményt (például amikor Pugsley összebarátkozik a cirkuszból szökött Gorgóval, a gorillával, aki megtanul teát felszolgálni Morticiának), és egy kockázatos, lüktető kapcsolatot a sorozat középpontjában. Az Addams Family televíziós univerzuma nagyrészt a komikus író/rendező/sorozat producere, Nat Perrin érdeme, aki már a Marx Brothers klasszikusához, a Monkey Businesshez is hozzájárult; az "Addams Family"-be is hasonló gyors beszédű őrültséget hozott.

A sötétséget visszavették, az őrültséget pedig a végletekig kijátszották, ezért kapott kiemelkedő képernyőidőt Itt kuzin és Thing (Ted "Lurch" Cassidy keze külön szerződést kapott), a Charles Addams-életmű bukkanói. Az is közrejátszott, hogy a valós hollywoodi karakterek sokkal vonzóbbak voltak, mint az eredeti rajzfilmek. A The New Yorkerben Gomez csúnya, a baljós, mopszorrú arcát a híres filmbűnöző, Peter Lorre és egy disznó keresztezése határozza meg, míg Morticia arca kimosott, mintha kifehérítették volna. Ami pedig Fester bácsit illeti... nos, ő is nagyjából ugyanúgy néz ki.

"Charles a tévésorozatban fel-felbukkant. Kétségtelenül élvezte, amit az 'Addams Family' tett a jövedelméért, de azt mondta, hogy a karakterek 'fele olyan gonoszak' voltak" - mondja Davis. "Hogy őszinte legyek, nem is igazán nézte, mert péntek esténként általában vacsorázni volt, vagy randevúzni." Addams nem volt az egyetlen nőcsábász a családban. Mivel alapvetően egy élőszereplős rajzfilmről volt szó, a sorozat megúszta, hogy egy olyan házaspárt mutasson, akik mélyen égő szenvedéllyel viseltetnek egymás iránt. Gomez, akit megbabonázott a nő igéző érzékisége, Morticia után vágyakozott, fel-alá csókolgatta a karját, és gyakran váltottak egymással parázsló pillantásokat. Általában őket tartják az első televíziós párnak, akik aktív szexuális élet látszatát keltették.

"Gomez és Morticia között olyan játékos szexualitás van, amilyet az ember azt kívánja, bárcsak a szülei is mutattak volna" - mondja Andrew Lippa, az Addams Family musical Tony-jelölt zeneszerzője és szövegírója. "Itt nézem minden nap iskola után az ismétléseket egy gyönyörű párról, akik tudatják veled, hogy nem baj, ha megérintesz". Tegyük össze: egy szerelmes házasság, engedelmes gyerekek, akik középkori kínzóeszközökkel játszottak, egy őrült nagybácsi, akinek szenvedélye a robbanóanyag, egy óriási, egyszavas komornyik, aki törvényszerűen táncőrületet indított el ("The Lurch" volt a divat 1965-ben), mindenféle furcsa teremtmények, mint a család háziállatai, Kitty Kat, az oroszlán és Arisztotelész, a polip, és a legmenőbb, legpofásabb főcímdal, egy Vic Mizzy-klasszikus, amelyet Charles Addams imádott (és MC Hammer később feldolgozott).

Mindezek együtt... egy mérsékelten sikeres sorozatot eredményeztek, amelyet két év után, összesen 64 epizód után megszüntettek. Az "Addams Family" jól teljesített a nézettségi listán, az első évadot a 23. helyen fejezte be a Nielsensben (a "The Munsters" mögött), de ez nem adott stabilitást a sorozatnak. Hivatalos okot soha nem adtak meg a gyors megakasztásra, de 1965 volt az az év, amikor az NBC két kivételével az összes sorozatát színesben gyártotta, ami a fekete-fehér korszak végéhez közeledve nagy változást jelentett a televíziózásban.

Az Addams Family ügyei

Az "Addams Family" új életre kelt a szindikátusban, évtizedekig ismételgették (és még 1991-ben is 30 piacon vetítették). A kultikus rajongók száma egyre nőtt, ami mindenféle szerencsétlen kísérlethez vezetett, hogy újra életre keltsék őket, beleértve egy vendégszereplést az "Új Scooby-Doo filmekben", több animációs sorozatot, egy borzalmas 1977-es Halloween-filmet, és megmagyarázhatatlan módon egy zenés varieté kísérleti pilotját.

1991-ben a hátborzongató klán a Barry Sonnenfeld rendezte filmben, amelyben Raul Julia és Anjelica Houston alakította Gomezt és Morticiát, a főszerepben Raul Juliával és Anjelica Houstonnal, a nagyvászonra is felkerült. Az Addams Family kritikái mérsékeltek voltak, de a rajongók 114 millió dollárt kaszáltak vele, ami az év hetedik legnagyobb amerikai sikerfilmjévé tette.

Ironikus módon a kritikusok sokkal jobban szerették az 1993-as folytatást - Michael Wilmington a Chicago Tribune-tól "a méreg valentinjének" nevezte -, de az is rosszul teljesített, és csak 49 millió dollárt hozott. A filmek elapadtak, és úgy tűnt, hogy miután a Tim Burton által készített stop-motion animációs változat elsorvadt és elpusztult, ez lesz az Addams-klán vége, legalábbis a flipper-varázslókon kívül...

Holdfürdőzés a Broadway fényei alatt

Az Addams Family 2010 áprilisában nyitotta meg kapuit a Broadwayn, és ismét közepes kritikákat kapott, de elődei kísérteties előadásához hasonlóan megtalálta a közönséget, és közel két évig futott. Amint azonban elhagyta a Times Square-t, óriássiker lett belőle: félmilliárd dolláros jegyeladással bejárta a világot, és a 2018-19-es évadban a legtöbbet játszott középiskolás musical lett.

"Imádom ezeket a karaktereket, a közönség imádja ezeket a karaktereket, és minden előadáson, amint felismerik a nyitányban a főcímdalt, az egész ház elkezd csettinteni" - mondja Lippa. "Annyira szórakoztató humoros módon belemerülni a gyerekek sötét bugyraiba, akik pókok lábát tépik le, tudván, hogy nem szabadna"." Lippa egy konkrét Charles Addams-ihletésre is utalt egy új karácsonyi témájú színpadi előadáshoz, amelynek megalkotása a kezdeti fázisban van. "A kedvenc [Addams-képregényem] az, ahol a család az özvegyi sétányon van az otthonukban, és éppen egy üstnyi folyadékot akarnak ráönteni egy csapat karácsonyi énekesre, de még nem öntötték ki".

A legújabb film úgy néz ki, legalábbis technológiailag olyan távol áll a Charles Addams eredetitől, mint Itt kuzin a borbélytól. A rajzoló, aki 1988 szeptemberében halt meg szívroham következtében, miközben a parkoló autójában ült - harmadik felesége, Tee a New York Timesnak adott egy találó idézetet: "Mindig is autórajongó volt, úgyhogy ez egy szép módja volt a halálnak" -, talán megdöbbenne, ha alkotása teljesen kókadt reggeli ételeket ihletett volna, de biztos csiklandozná, hogy a 2019-es Addams Family visszanyúlt a forrásanyaghoz, disznóorrral meg minden. "Pár éve Fester bácsinak öltöztem be halloweenkor, és mindenki imádta" - mondja Cox, a könyv szerzője. "Mindannyiunkban van egy kis Addams-figura."