, 2023/3/28

Az északi fehér orrszarvú kihalt, de két percre az állat digitálisan visszatér. Egy művész 3D-s rekonstrukciója a hatalmas emlősről az ilyen állatok laboratóriumi visszahozatalára irányuló erőfeszítések paradoxonát vizsgálja.

Az északi fehér orrszarvú kihalt

Először háromdimenziós pixelek - vagy voxelek - durva gyűjteményeként jelenik meg. Hamarosan úgy néz ki, mint egy állat alakjává alakuló blokkok konglomerátuma.

Fokozatosan fejlődik a képe, mígnem egy északi fehér orrszarvú éles ábrázolásává válik, amely úgy vicsorog és visít, mintha egy füves afrikai vagy ázsiai mezőn lenne. Eljön egy pillanat - csak egy pillanat -, amikor a néző tekintete találkozik az övével. Aztán a háromdimenziós lény eltűnik, akárcsak alfaja, amely az emberi orvvadászat miatt kihalófélben van.

A digitálisan vetített The Substitute című műalkotást Alexandra Daisy Ginsberg brit művész készítette. A művet a Cooper Hewitt, a Smithsonian Design Museum és egy holland múzeum, a Cube Design Museum rendelte meg, és a Cooper Hewitt nemrég mutatta be a "Nature-Cooper Hewitt Design Triennial" című kiállítás részeként. A mű most újonnan került be a Cooper Hewitt gyűjteményeibe. Az utolsó hím északi fehér orrszarvú, Szudán 2018-ban pusztult el, a két túlélő nőstény pedig túl öreg ahhoz, hogy szaporodni tudjon.

A tudósok a Szudánból és egy másik, korábban elpusztult hímből származó spermát használtak fel, hogy megtermékenyítsék a nőstények, Fatu és Najin két petéjét, amelyek most a kenyai Ol Pejeta Conservancyben élnek. A remény az, hogy a fajta újraéleszthető, miután a megtermékenyített petesejteket beültetik egy déli fehér orrszarvúba, hogy azok megtermékenyüljenek. "Nagyon megdöbbentett ez a paradoxon, hogy valahogy ennyire izgatottá tett minket az intelligencia bármilyen formában történő létrehozásának lehetősége. És mégis teljesen elhanyagoljuk a már létező életet" - mondja Ginsberg. "Az ötlet, hogy képesek lehetnénk irányítani egy mesterséges intelligenciát, számomra elég gyanúsnak tűnik. Képtelenek vagyunk önmagunkat irányítani. . . .

Amikor valami olyan rendkívüli dolog megöléséről van szó, mint az északi fehér orrszarvúak a szarvukért, mindannyian érintettek vagyunk ebben, még akkor is, ha nagyon távolinak érezzük magunkat"." Ginsberg azon is elgondolkodik, hogy milyen hibák merülhetnek fel a szaporodásban, amikor az emberek mesterségesen újrateremtik az életet. A Helyettesítő ezt a nyugtalanító paradoxont tükrözi. A mű kétperces időkeretében "van egy pillanatnyi szeretet és gyengédség ezzel a dologgal szemben, amely előttünk kel életre" - mondja Ginsberg. "De aztán eltűnik - és ez nem az igazi."

orrszarvú nem a szavannán jelenik meg, erdők vagy legelők között, ahol alfajának tagjai általában legeltek, hanem egy egyszerű fehér dobozban. Ahogy egy laboratóriumi alkotás, úgy hiányzik belőle minden természetes kontextus. Míg egy igazi hím északi fehér orrszarvú 5000 fontot nyom, ez a példány természetesen semmit sem nyom. Ez efemer, irreális.

Az építészetben és interaktív tervezésben jártas Ginsberg egy Londonban élő művész, aki gyakran használja a modern tudományt, hogy felhívja a figyelmet az új tudományos eredmények által felvetett kérdésekre. Munkáiban jellemzően a témák széles spektrumára világít rá. Ezek közé tartozik a természetvédelem, a mesterséges intelligencia, a biológiai sokféleség, az exobiológia és az evolúció.

Ő volt a Szintetikus esztétika című könyv vezető szerzője: Investigating Synthetic Biology (A szintetikus biológia vizsgálata) című könyvének 2014-es kiadásában. A szintetikus esztétika, vagyis az élő anyag újratervezésének tudományos gyakorlata, hogy az emberiség számára hasznosabbá tegye, szenvedélyt ébreszt Ginsbergben. Óvatosságra int az ilyen jellegű projektekkel kapcsolatban, és aggodalmait olyan műalkotásokkal illusztrálja, amelyek aggasztó eredményekre utalnak.

"Végső soron, amit a kiállításon láttunk, egyszerűen hihetetlenül megindító volt" - mondja Andrea Lipps, a Cooper Hewitt kurátora. A The Substitute-ot "rendkívül sikeresnek" írja le, mert valami intellektuálisan kötelező, ugyanakkor érzelmeket is kiváltó dolgot közvetít, "és szerintem ez az, ami miatt rezonál mindenkire, aki eljön és megnézi". Miután maga is megnézte, rájött, hogy "ez az a bizonyos darab, amelyről mindenki mindenkivel beszélni fog".

Amikor Lipps elhozta hároméves lányát és hatéves fiát, hogy megnézze, meglepte a reakcióik közötti különbség. Mindketten egy bizonyos valóságot láttak: a lánya megijedt és összezavarodott az orrszarvú képének autentikus voltától, a fia viszont meg akarta ölelni az állatot.

Ő is megjegyzi a paradoxont. "Miért ragaszkodunk ahhoz, hogy erőforrásokat, időt és energiát fordítsunk a kipusztulás elleni projektekre, amikor ... eleve nem tudtuk életben tartani a természetes élőlényt. És miért értékeljük jobban ezt a fajta technológiai másolatot, ha úgy tetszik, mint az igazi orrszarvút?"

Ahelyett, hogy tényekkel és számadatokkal bombázná a nézőket az északi fehér orrszarvúról, Ginsberg úgy véli, hogy az érzelmi reakció kiváltása sokkal hatékonyabb, és így mesterséges orrszarvúja olyan szenvedélyeket idéz elő, amelyeket egy előadás nem váltana ki.

Ginsberghez hasonlóan Lipps is megkérdőjelezi egy olyan állat valóságát, amely DNS-kísérletezéssel született egy laboratóriumban, távol a vadonban. "Mennyi az, amit egy állatból megértünk, hogy csak ez az információ, és mennyi az, ami sokkal inkább környezeti és sokkal inkább kontextusfüggő?" - tűnődik.

Kétperces élete során a mű orrszarvú "alkalmazkodik a környezetéhez és mozog" - mondja Lipps. "A formája és a hangja egyre élethűbbé válik, de végső soron minden természetes kontextus nélkül, teljesen digitális formában kel életre. Teljesen mesterséges; valójában nem létezik; és így provokál és kommunikál mindannyiunkkal arról, ami van. Ez az élet?"

Az orrszarvú képe, hangjai és viselkedése 23 órányi videofelvételen alapul, amely az északi fehér orrszarvúak utolsó csordáját mutatja, köztük Szudánt, az utolsó hímet. A videót egy Richard Policht nevű cseh tudós készítette. A The Substitute című filmben látható orrszarvú nem pontos mása a csorda egyik tagjának sem, hanem egy összetett képet ábrázol. Úgy viselkedik, úgy tűnik és úgy hangzik, mintha valódi lenne, ahogyan valószínűleg bármelyik valódi orrszarvú tenné. Mivel azonban egy steril fehér dobozban jelenik meg, hiányzik belőle a kontextus és a csordában szerzett tapasztalat, amely az orrszarvú viselkedését alakítja, ahogyan egy laboratóriumban létrehozott, fogságban tartott orrszarvú is megfelelő DNS-t hordoz, anélkül, hogy rendelkezne azokkal a tapasztalatokkal, amelyek a vadonban élő orrszarvúak életét színesítik.

Lipps úgy véli, hogy a biotechnológia "fontos, és jó, hogy vannak ezek a kutatások. De az is fontos, hogy megkérdőjelezzük, mik a céljaink és céljaink mindezzel kapcsolatban. . . . Csak azért, mert megtehetjük, még nem jelenti azt, hogy meg is kell tennünk. Tényleg szigorúan meg kell kérdőjeleznünk magunkat és ezeket a technológiákat, miközben továbbra is képesek vagyunk arra, hogy ezeket bevállaljuk." Ginsberg arra ösztönzi az embereket, hogy a modern világban rendelkezésre álló választási lehetőségek hatásaira összpontosítsanak. Például azt mondja: "Az egyre inkább városiasodó életünk olyan modern kényelmi megoldásokat enged meg magunknak, mint például a műanyag dobozos ételrendelés. . . .

Kérdezd meg magadtól: Mit zártam ki ezzel a választással, és valóban törődtem-e vele?". A londoni Royal College of Artban Ginsberg 2018-as, Better című doktori projektje a "jobb" jövő vízióit vizsgálta, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják azt, hogy a tervezők mit választanak a tervezéshez. Azt állítja, hogy a "jobb ötletek", mint például a környezetvédelmi szempontból problematikus műanyag palackok és az energiatakarékos izzók, új problémákat hoznak létre, miközben régi problémákat oldanak meg. Azt is állítja, hogy a fogyasztóknak és a tudósoknak jobb kérdéseket kell feltenniük ahhoz, hogy sikeresebb megoldásokhoz jussanak. Jól ismert az e témákról tartott előadásairól, és egyéb munkái között szerepel egy installáció, amely a Cooper Hewitt Triennálén is látható volt, és amely mára kihalt virágok illatát mutatta be.

Ez a projekt génszekvenciákat használ fel illatosított enzimek létrehozására. A "jobb" fogalmára irányuló figyelme szerepet játszik a The Substitute című művében. Ginsberg azt a kérdést veti fel, hogy vajon egy mesterségesen létrehozott orrszarvú jobb lenne-e, és nagyobb joga lenne-e az élethez, mint azoknak, akik megelőzték, és életüket vesztették a kapzsi emberek miatt. Ginsberg 2011-ben elnyerte a World Technology Award for design díjat, 2012-ben a London Design Medal for Emerging Talent díjat, 2019-ben pedig a Dezeen Changemaker Awardot.

Munkáit kétszer jelölték az Év formatervezése díjra. Műveit kiállították már a New York-i Museum of Modern Artban, a tokiói Museum of Contemporary Artban, a pekingi Kínai Nemzeti Múzeumban, a párizsi Centre Pompidou-ban és a londoni Royal Academy of Artsban, és művei állandóbb múzeumokban és magángyűjteményekben is megtalálhatók. A TEDGlobal, a PopTech, a Design Indaba és a New Yorker TechFest keretében tartott előadásai révén egyre szélesebb közönségre tett szert.

A The Mill, amelynek stúdiói Londonban, New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Bangalore-ban és Berlinben vannak, biztosította a projekthez az animációt, Dr. Andrea Banino a DeepMindnél, a mesterséges intelligencia hasznos formáit fejlesztő nemzetközi vállalatnál pedig a kísérleti adatokat szolgáltatta az orrszarvú útvonalának kijelöléséhez. Minden egyes kétperces epizód után az orrszarvú újra megjelenik, és a három beprogramozott útvonal közül egy másikat követ.