, 2023/3/23

1986-ban ezen a napon ért véget egy 1911 óta fennálló bányászati hagyomány: a szénbányákban a szénmonoxid és más mérgező gázok kimutatására szolgáló kanárik használata, mielőtt azok kárt tennének az emberekben. A kormány új tervei szerint a BBC szerint az "elektronikus orr", egy digitális leolvasással rendelkező érzékelő váltaná fel a madarakat.

Az igazi kanári története a szénbányában

Bár a madarak halálos gázok észlelésére való használatának megszüntetése humánusabb volt, a bányászok érzései vegyesek voltak. "Annyira beleivódtak a kultúrába, hogy a bányászok arról számoltak be, hogy fütyültek a madaraknak, és munka közben hízelegtek nekik, háziállatként kezelték őket". Akkoriban ez volt a legutóbbi a sok változás közül a brit bányaiparban, amely az 1980-as években nagy viszályok forrása volt az országban.

A bányapónikat, a másik állatot, amely a föld alá ment az emberi bányászokkal a szén elszállítására, szintén kivonták a forgalomból az automatizálással. Az utolsó példány 1999-ben vonult nyugdíjba. A kanárik használatának ötlete John Scott Haldane nevéhez fűződik, akit egyesek "az oxigénterápia atyjaként" ismernek. A szén-monoxiddal kapcsolatos kutatásai alapján javasolta a madarak használatát,

Ő javasolta egy őrszemfaj használatát: egy olyan állatot, amely érzékenyebb a színtelen, szagtalan szén-monoxidra és más mérgező gázokra, mint az ember.

Ha az állat megbetegedne vagy elpusztulna, az figyelmeztetné a bányászokat az evakuálásra. Miért a kanári volt Haldane megoldási javaslata? A kanári, más madarakhoz hasonlóan, jó korai érzékelője a szén-monoxidnak, mert érzékenyek a levegőben terjedő mérgekre - írja Inglis-Arkell.

Mivel olyan hatalmas mennyiségű oxigénre van szükségük ahhoz, hogy repülni tudjanak, és olyan magasságokba repüljenek, amitől az emberek magassági betegséget kapnának, anatómiájuk lehetővé teszi számukra, hogy belégzéskor egy adag oxigénhez jussanak, kilégzéskor pedig egy másikhoz, azáltal, hogy a levegőt extra zsákokban tartják.

Az egerekhez vagy más, könnyen szállítható állatokhoz képest, amelyeket a bányászok behurcolhattak volna, dupla adag levegőt és a levegőben lévő esetleges mérgeket kapnak, így a bányászok hamarabb kapnának figyelmeztetést. Nem Nagy-Britannia volt az egyetlen hely, ahol elfogadták Haldane javaslatát. Az Egyesült Államokban és Kanadában is alkalmaztak kanárikat, amint azt ezek a Munkaügyi Minisztériumtól származó képek mutatják.

A képeken bányászok láthatóak, akik a madarakat kis mindennapi ketrecekben tartják, és egy robbanás helyszínéről egy kanárival térnek vissza egy speciális ketrecben, amelynek célja a madár újraélesztése volt a kitettség után. A modern szén-dioxid-érzékelő minden bizonnyal kevésbé romantikus kép, mint a kanári egy túlhasznált mondásban. A kanárira való emlékezés azonban lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk a szénbányászat egy olyan világára, amely már nem létezik."

Nem Nagy-Britannia volt az egyetlen hely, ahol elfogadták Haldane javaslatát. Az Egyesült Államokban és Kanadában is alkalmaztak kanárifüleseket, amint azt ezek a Munkaügyi Minisztériumtól származó képek is mutatják. A képeken bányászok láthatóak, akik kis mindennapi ketrecekben tartják a madarakat, és egy robbanás helyszínéről egy kanárival térnek vissza egy speciális ketrecben, amelynek célja a madár újraélesztése volt az expozíció után.

A modern szén-dioxid-érzékelő minden bizonnyal kevésbé romantikus kép, mint a kanári egy túlhasznált mondásban. A kanárira való emlékezés azonban lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk a szénbányászat egy olyan világára, amely már nem létezik.