, 2023/3/29

Emberhez hasonló fogakkal rendelkező halat szedtek ki Észak-Karolina partjairól Az Atlanti-óceán partján úszó hal az állkapcsait arra használja, hogy különböző puhatestűek és rákfélék héját összetörje. Múlt héten egy horgász az észak-karolinai Nags Headben, a Jennette's Piernél egy vaskos és fogas, kilenc kilós sheepshead halat fogott ki.

Emberhez hasonló fogakkal rendelkező hal

A fekete-szürke vízszintesen csíkos testük és csalilopási képességük miatt elítélteknek is nevezett halaknak nagy, gyöngyöző fekete szemei és hátborzongató, emberi mosolyra emlékeztető vigyora van. Az augusztus 3-án a Facebookon megosztott fogásról készült fotók számos kommentet váltottak ki a felhasználókból, akik megdöbbentek a hal állkapcskészletén - számol be Brandon Specktor a Live Science számára.

"Azt hiszem, nagyapa elvesztette a fogsorát, és ez a hal találta meg" - írta egy Facebook-felhasználó. "Rossz fogorvos. Máshol kell keresnem" - írta egy másik felhasználó a Washington Post Jennifer Hassanja szerint.

A part menti állatot a BBC jelentése szerint azért nevezték el birkafejű halnak, mert a szája egy birka szájára hasonlít. Mivel a birkahal tápláléka puhatestűekből és rákfélékből áll, az őrlőfogai segítik a zsákmány kemény héjának összetörését. A fiatal birkahalak tengeri férgeket vagy bármilyen puha testű állatot esznek, amelyet a tengeri füvekben találnak, amíg az összes speciális foguk be nem nő - számolt be róla Becky Crew, a Scientific American munkatársa 2013-ban.

Egy kifejlett birkahal akár három láb hosszúra is megnőhet - írja a Live Science. A felső állkapcsukban végül három sor csonka, lapos fogat növesztenek, az alsó állkapcsukat pedig két sor béleli. A halak elülső fogait még zománc is bevonja, akárcsak az emberi metszőfogakat, amelyekre hasonlítanak.

A horgászok Massachusetts-től Brazíliáig az Atlanti-óceán partjainak közelében úszkáló birkahalakat találhatnak. Annak ellenére, hogy sportfogás céljából fogják őket, ehetőek. Sok Facebook-felhasználó, köztük Nathan Martin, a halat kifogó horgász is megjegyezte, milyen ízletesek ezek a halak - írja a Post.

"Nagyon jó harc, amikor a zsinóron harcolsz, nagyon jó fogás, és nagyon jó íze van" - mondta Martin a McClatchy Newsnak.

Bár a fogas cethal állkapcsa megijesztheti azokat, akik nem ismerik a halakat, az emberre egyáltalán nem jelentenek veszélyt. Hacsak nem zavarják őket, a halak senkit sem fognak megrágcsálni.

"Én nem haboznék úszni olyan vizekben, amelyeket ezek a halak laknak" - mondta David Catania, a Kaliforniai Tudományos Akadémia gyűjteménykezelője Madison Dapcevichnek, a Snopes.com munkatársának. "Nem jelentenek veszélyt az emberre, hacsak nem zaklatják őket. Mivel jól fogyaszthatóak, a sheepsheadek a horgászok célpontjai, így az egyik példány kifogás utáni kezelése megteremti annak lehetőségét, hogy megharapják vagy megböködjék őket az éles hátúszó tüskéikkel."