, 2023/3/30

A csúcstechnológiás eszközök új információkat tárnak fel a holttestek rejtélyes és erőszakos sorsáról. Ha a semmi közepére vágyik, a Bjaeldskovdal mocsár jó kiindulópont. Hat mérföldre fekszik Silkeborg kisvárosától, Dánia lapos, gyéren lakott Jütland-félszigetének közepén.

Európa híres lápos testei kezdik felfedni titkaikat

Maga a láp alig több, mint egy szivacsos mohaszőnyeg, amelyből néhány szomorú fa lóg ki. Éteri csend lengi körül. Egy gyerek egyszerűbben fogalmazna: Ez a hely tényleg kísérteties. Egy nyirkos márciusi napon Ole Nielsennel, a Silkeborg Múzeum igazgatójával hajtottam ide. Egy kietlen mocsárszakaszra tapostunk ki, igyekeztünk az okkersárga színű fűcsomókon maradni, és elkerülni a köztük lévő ragadós trágyát. Egy faoszlopot állítottak annak a helynek a megjelölésére, ahol két testvér, Viggo és Emil Hojgaard, valamint Viggo felesége, Grethe, mindannyian a közeli Tollund faluból, 1950. május 6-án tőzegvágás közben ásóikkal egy felnőtt férfi holttestére ütöttek.

A halott férfin öv és egy furcsa, bőrből készült sapka volt, de semmi más. Ó, igen, egy fonott bőrszalagot is szorosan a nyakára tekertek. Ez volt az, ami megölte. A bőre mély gesztenyebarnára volt barnulva, a teste pedig gumiszerűnek és leeresztettnek tűnt. Egyébként a Tollund Ember, ahogyan hívták volna, nagyjából úgy nézett ki, mint te meg én, ami megdöbbentő, tekintve, hogy mintegy 2300 évvel ezelőtt élt. Amikor először megláttam őt a Silkeborg Múzeum üvegvitrinjében, egyfajta zavart csend lett úrrá rajtam, mintha egy szent misztériumba hatoltam volna be. Úgy tűnik, ez gyakran előfordul. "A legtöbb ember nagyon elhallgat" - mondja Nielsen. "Néhányan elájulnak, de ez ritka."

Ami igazán megfogja az embert, az a kedves arca, csukott szemével és enyhén borostás állával. Zavarba ejtően békés ahhoz képest, hogy valaki ilyen erőszakosan halt meg. Az ember megesküdne rá, hogy mosolyog, mintha édes álmokat látott volna ennyi évszázadon át. "Olyan, mintha bármelyik pillanatban felébredhetne, és azt mondhatná: "Ó, hol is tartottam?" - mondja Nielsen, aki láthatóan maga is Tollund Man bűvkörébe került. "Az arcát nézve az ember úgy érzi, hogy visszautazhatna 2300 évet, hogy találkozzon vele. Szeretnék egy USB-dugót dugni a jól megőrzött agyába, és letölteni mindent, ami rajta van, de ez lehetetlen. Nem szívesen válaszol."

Vonakodva talán, de nem teljesen akaratlanul.

A régészek ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, mióta Hojgaardék először háborgatták Tollund Man hosszú álmát: Ki vagy te? Honnan jöttél? Hogyan éltél? Ki gyilkolt meg és miért? Ám az, ahogyan a kutatók felteszik ezeket a kérdéseket, olyan új törvényszéki technikák segítségével, mint a kettős energiájú CT-szkennerek és a stronciumvizsgálatok, egyre kifinomultabbá válik. Új remény van arra, hogy hamarosan talán elkezd beszélni. A tudósok általában egyetértenek abban, hogy a Tollund-ember megölése valamiféle rituális áldozat volt az isteneknek - talán termékenységi áldozat.

Azoknak az embereknek, akik odatették, a mocsár különleges hely volt. Míg Észak-Európa nagy része sűrű erdősáv alatt feküdt, a mocsarak nem. Félig föld, félig víz, és az ég felé nyitva, a túlvilág határvidékei voltak. Ezeknek az embereknek a mocsári lidércek - villódzó kísérteties fények, amelyek távolodnak, ha közelednek - nem a rothadó növényzet okozta mocsári gázok hatásai voltak. Tündérek voltak. A gondolkodás szerint a Tollund-ember sírja talán arra szolgált, hogy az áldozati tárgynak egyfajta átnedvesedett halhatatlanságot biztosítson.

"Amikor 1950-ben megtalálták" - mondja Nielsen - "készítettek egy röntgenfelvételt a testéről és a fejéről, így látható, hogy az agya elég jól megmaradt. Felboncolták, mint egy átlagos testet, kivették a beleit, azt mondták, igen, minden megvan, és visszatették. Ma már teljesen másképp csináljuk a dolgokat. A kérdések csak folytatódnak és folytatódnak."

Az utóbbi időben Tollund Man különösen mozgalmas utóéletet élvezett. 2015-ben elküldték a párizsi Természettudományi Múzeumba, hogy a lábát lefuttassák egy mikroCT-vizsgálaton, amelyet általában a fosszíliák esetében használnak. Az ősi DNS-sel foglalkozó szakemberek megcsapolták Tollund Man combcsontját, hogy megpróbáljanak mintát venni a genetikai anyagból. Nem jártak sikerrel, de nem adják fel. Legközelebb a koponya tövében lévő sziklacsontot fogják használni, amely sokkal sűrűbb, mint a combcsont, és így ígéretesebb DNS-forrás.

Aztán ott van a Tollund-ember haja, amely végül talán a legbeszédesebb része lesz. Nem sokkal megérkezésem előtt Tollund Ember kalapját először levették, hogy hajmintát vegyenek belőle. Egy koppenhágai kutató annak elemzésével, hogy a stroncium apró mennyiségei hogyan különböznek egyetlen szálon, azt reméli, hogy összeállíthat egy útitérképet mindazokról a helyekről, amelyeket Tollund Ember életében bejárt. "Ez annyira elképesztő, hogy alig lehet elhinni, hogy igaz" - mondja Nielsen.

Tollund Man a legszebb és legismertebb tagja a konzervált holttestek elit klubjának, amelyet "mocsári testek" néven ismerünk. Ezek olyan férfiak és nők (néhány serdülő és néhány gyermek is), akiket réges-régen Észak-Európa - főként Dánia, Németország, Anglia, Írország és Hollandia - tőzeglápjaiban fektettek le. Cashel Man, a közösség legidősebb államférfia a bronzkorból, i. e. 2000 körüli időből származik, így jó 700 évvel előzi meg Tutanhamon királyt. De a kora miatt kiugrónak számít. A radiokarbonos kormeghatározás azt mutatja, hogy a mocsári testek nagyobb része valamikor a vaskorban, nagyjából i. e. 500 és i. sz. 100 között került a mohába.

Az ebből az időszakból származó névsor a mocsári testek

"Ki kicsodája": Tollund ember, Haraldskjaer nő, Grauballe ember, Windeby lány, Lindow ember, Clonycavan ember és Oldcroghan ember. Ők a környezet egyedülálló kémiája miatt a síron túlról is tudnak hozzánk beszélni. A legjobban megőrződött testek mindegyike magasabban fekvő mocsarakban került elő, amelyek olyan medencékben alakulnak ki, ahol a rossz vízelvezetés miatt a talaj vizesedik, és lassítja a növények bomlását. Több ezer év alatt a tőzegmoha rétegek felhalmozódnak, és végül egy kupolát alkotnak, amelyet kizárólag esővíz táplál. A magasláp kevés ásványi anyagot és nagyon kevés oxigént tartalmaz, viszont rengeteg savat. Ha ehhez hozzáadjuk az alacsony észak-európai hőmérsékletet, akkor egy csodálatos hűtőszekrényt kapunk a halott emberek megőrzésére.

Az ide helyezett holttest rendkívül lassan bomlik. Az eltemetés után nem sokkal a sav elkezdi barnítani a test bőrét, haját és körmeit. Ahogy a tőzegmoha elpusztul, egy szénhidrát-polimert, a tőzegmohát szabadít fel. Ez megköti a nitrogént, megállítja a baktériumok szaporodását és tovább mumifikálja a holttestet. A szfagnán azonban kalciumot is kivon a test csontjaiból. Ez segít megmagyarázni, hogy miért néz ki egy holttest körülbelül ezer évnyi ilyen kezelés után úgy, mint egy összenyomott gumibaba. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy azok az emberek, akik a holttesteket a mocsárba temették, tudták-e, hogy a tőzegmoha épségben tartja a testeket.

Nagyon valószínűtlennek tűnik - hogyan is tehették volna? Mégis, csábító ezt gondolni, mivel ez tökéletesen illik a mocsári testek rituális funkciójához, amelyeket talán a túlvilági küldötteknek tekintettek. Emellett ott van még a mocsárvaj furcsa ügye is. Nem csak a testek kerültek az észak-európai mocsarakba. A fa- és bronzedények, fegyverek és egyéb, az isteneknek szentelt tárgyak mellett volt ott tejből vagy húsból készült, ehető viaszos anyag is. Éppen a múlt nyáron talált egy gyepmester egy 22 kilós darab mocsári vajat az írországi Meath megyében. Úgy gondolják, hogy 2000 éves lehet, és bár elég furcsa szaga van, ez a vaskori élelem a jelek szerint a 21. század pirítósára kenve is jól működne.

Az edényekhez és fegyverekhez hasonlóan a mocsári vajat is az istenek számára szánták, de a tudósok ugyanúgy hiszik, hogy az emberek, akik oda tették, egyszerűen csak megőrizték a későbbiekre. És ha tudták, hogy egy mocsár képes erre a vajjal, miért ne tenné ezt az emberi testtel is? A mocsári testekről tudomásunk nagy része alig több, mint találgatás és megalapozott feltételezés. A bronz- és vaskori közösségeknek, ahonnan származnak, nem volt írott nyelvük. Egy dolgot tudunk róluk, mert az a húsukra van írva. Úgy tűnik, hogy majdnem mindet megölték, sokukat olyan kegyetlenséggel, hogy ez a haláluknak egyfajta komor céltudatosságot kölcsönöz. Megfojtották, felakasztották, leszúrták, felszeletelték és fejbe verték őket.

Néhány áldozatot többször, többféle módon is meggyilkoltak. A tudósok ezt nevezik túlgyilkolásnak, és ez érthető módon nem kevés találgatásra ad okot. "Miért szúrnának torkon valakit, majd fojtogatnák?" - tűnődik Vincent van Vilsteren, a hollandiai Assenben található Drents Múzeum régész kurátora, aki az Yde-lányként ismert mocsári holttestnek ad otthont. Lehet, hogy soha nem kapunk egyértelmű választ, és ma már valószínűtlennek tűnik, hogy egyetlen magyarázat valaha is illeszkedhet az összes áldozatra. De a kérdés továbbra is mardos bennünket, és a mocsári testek a képzeletünket is megragadják. Valami furcsa oknál fogva azonosulunk. Olyan riasztóan normálisak ezek a mocsári emberek. Azt gondoljuk, hogy csak az istennő kegyelméből mentem én is.

Ez az, ami Tollund Man jelenlétében legyőzi a látogatókat. Seamus Heaney is érezte ezt, és a mocsári testek által ihletett, kísérteties és melankolikus verssorozatot írt. "Valami a szomorú szabadságából, ahogy a tumbrilon lovagolt, jusson el hozzám, hajtva, mondogatva a Tollund, Grauballe, Nebelgard neveket" - írja Heaney a "Tollund Man" című versében. Nehéz megmondani, hogy pontosan hány mocsári test van (attól függ, hogy csak a húsos mocsári testeket számoljuk-e, vagy a mocsári csontvázakat is), de a számuk valószínűleg több százra tehető. Az első feljegyzések a 17. századból származnak, és azóta is elég rendszeresen felbukkannak. (Ezt megelőzően a mocsárban talált holttesteket gyakran gyorsan újratemették a helyi templomkertben).

Mostanában ritkábban találunk rájuk, mivel a tőzeg mint tüzelőanyag jelentősen csökkent. Amennyiben egyáltalán még mindig vágnak tőzeget - a környezetvédők ellenzik a tőzegkitermelést ezekben a törékeny ökoszisztémákban -, a munkát ma már nagy gépek végzik, amelyek gyakran felaprítják azt, ami a kézi ásó lassú munkájával egészben kerülhetett volna elő.

Ez nem jelenti azt, hogy nem bukkan fel még mindig egy-egy mocsári test. A Cashel Man-t 2011-ben egy marógép hozta felszínre az írországi Cashelben található Cul na Mona mocsárban. Az írországi Meath grófságban található Rossan mocsárból 2014-ben egy láb- és karcsont, tavaly pedig egy másik láb került elő. "Tudjuk, hogy itt valami óriási jelentőségű dolog történik. Találtunk már itt faedényeket. Találtunk mocsári vajat. Ez a mocsár egy nagyon szent hely" - mondja Maeve Sikora, az Ír Nemzeti Múzeum dublini őrhelyettese, aki a Rossan-leleteket vizsgálja.

A mocsártestek eredetének és titkainak kutatása is meglehetősen messzire nyúlik vissza. 1780-ban egy tőzegvágó egy csontvázat és egy hajfonatot talált a Drumkeragh-hegyi mocsárban. A birtok Moira grófjának tulajdonában volt, és felesége, Elizabeth Rawdon, Moira grófnője volt az, aki folytatta az első komolyabb vizsgálatot egy ilyen lelet ügyében, és eredményeit az Archaeologia című folyóiratban publikálta.

Ahogy egyre több mocsári holttest került elő, egyre több kérdés merült fel. Egyértelmű válaszok hiányában a mítoszteremtés és a fantázia sietett kitölteni az űrt. 1835. október 20-án a dániai Jütland-félszigeten, a Haraldskjaer Fenben egy árkot ásó munkások egy körülbelül 180 centiméter magas, magas arccsontú, hosszú, sötét hajú nő jól megőrződött holttestére bukkantak. A nőt könyökén és térdén keresztül kis botokkal szorították a mohához.

Niels Matthias Petersen dán történész és nyelvész a nőt Gunhild norvég királynőként azonosította, aki a legenda szerint 970 körül halt meg, és hírhedten kegyetlen, okos, kicsapongó és uralkodó volt.

Mocsári határvidék

(Térképhitel: Guilbert Gates)

A régi történetek szerint Harald Bluetooth dán viking király átcsábította Gunhildot Norvégiából, hogy legyen a menyasszonya. Amikor azonban megérkezett, a férfi vízbe fojtotta és a Gunnelsmose (Gunhild mocsár) mélyére fektette. Ezt a magyarázatot nemcsak elfogadták, amikor Petersen 1835-ben először terjesztette elő, hanem ünnepelték is; Gunhild királynő valóságos sztár lett. 1836 körül VI. Frigyes dán király személyesen ajándékozott neki egy tölgyfa koporsót, és egyfajta viking trófeaként állították ki a vejlei Szent Miklós-templomban.

A kevés ellenvéleményt hangoztató hangok közé tartozott J. J. A. Worsaae, az őskori régészet egyik fő megalapítója, egy szikár diák. Worsaae úgy vélte, hogy a néphagyományon alapuló azonosítás csak kamu. Meggyőzően érvelt amellett, hogy a Haraldskjaer Fenben talált nőt más vaskori mocsári testekkel együtt kell csoportosítani. 1977-ben a széndioxid kormeghatározás igazat adott neki: a Haraldskjaer Woman - akit már nem Gunhild királynőként emlegetnek - az i. e. ötödik században élt. 2000-ben egy második boncolás során ráadásul egy vékony csíkot találtak a nyaka körül, amelyet korábban nem vettek észre. A nőt nem megfojtották, hanem megfojtották. Ez mindent megváltoztatott, kivéve talán az áldozatot.

Kemény bizonyítékok hiányában nehéz volt ellenállni a kísértésnek, hogy a mocsári testeket beleszőjék a nemzeti narratívába. A leghírhedtebb próbálkozás a mocsári holttestekre való hivatkozásra az 1930-as évek közepén történt, amikor a nácik saját árja mitológiájuk alátámasztására használták fel őket. Ekkor már két nézet érvényesült. Nagyrészt elfogadott volt, hogy a mocsári holttestek többsége a bronz- és vaskorból származik, de meggyilkolásukat vagy rituális áldozatnak, vagy bűnügyi büntetésnek tulajdonították. Ez utóbbi értelmezés nagyban támaszkodott Publius Cornelius Tacitus római történetíró írásaira, akinek Kr. u. 98-ban írt Germania című műve a birodalom északi részeinek társadalmi szokásait mutatja be.

Tacitus összességében nagyra értékelte a helyi lakosokat. Dicsérte egyenességüket, bátorságukat, egyszerűségüket, főnökeik iránti odaadásukat és visszafogott szexuális szokásaikat, amelyek elítélték a kicsapongást, és a monogámiát és a hűséget részesítették előnyben. Ezeket a nemes vadembereket akarták a nácik közvetlen elődeiként magukévá tenni, és Heinrich Himmler, a Gestapo és az SS vezetője egy régészeti intézetet, az Ahnenerbe-t hozta létre, hogy ezt az állítást "tudományosan" igazolja.

Az Ahnenerbe kutatói számára a mocsári testek olyan degeneráltak maradványai voltak, akik elárulták az ősi kódexet. Egy kulcsfontosságú helyen Tacitus ezt írja: "A büntetés a bűnnek megfelelően változik. Az árulókat és a dezertőröket fákra akasztják; a gyávákat, a nem harcra készeket és azokat, akik meggyalázzák a testüket, mocsaras mocsárba fojtják, fonott takaró alatt". Karl August Eckhardt professzor és SS-Untersturmführer úgy értelmezte ezt az utóbbi mondatot, hogy az a homoszexuálisokra vonatkozik. Innen már csak egy ugrás volt a nácik kegyetlen üldözése a melegek ellen.

"Abban az időben Ahnenerbe elmélete volt az uralkodó elmélet a mocsártestekről, és veszélyes volt megkérdőjelezni" - mondja Morten Ravn dán kurátor, aki a mocsártestek kutatásának történeti áttekintését publikálta. A kevesek egyike, aki merészkedett, egy Alfred Dieck nevű művelődéstörténész volt, aki talán saját náci párttagsága miatt érezte magát védve. Dieck kutatásai kimutatták, hogy a mocsári testek túl széles területről és túl hosszú időből származnak ahhoz, hogy az ősgermán joggyakorlatot képviselhessék. A mocsártestek árja elméletét megtorpedózó embert azonban a háború után náci múltja miatt nem engedték régészként dolgozni. Ravn azt mondja: "Ő tényleg elég szerencsétlen ember volt".

Nem sokkal a Tollund-ember felfedezése után az eredetileg eltűnt személyek ügyében folytatott nyomozást vezető nyomozónak volt annyi esze, hogy behívta Peter Vilhelm Globot, akit nemrég neveztek ki régészprofesszornak a legközelebbi nagyváros, Aarhus egyetemére. P. V. Glob, ahogy mindenki emlegeti, mindenkinél mélyebben rányomta a nevét a mocsári holttestek rejtélyére. A mocsári emberek című könyvét - a nagyszívű Glob számára ezek emberek voltak, nem testek - szerény remekműként ünnepelték, amikor 1965-ben megjelent. Egyszerre éles, tekintélyes és megindító, és továbbra is intenzíven olvasható. Az 1985-ben elhunyt Globnak nemcsak a Tollund-ember és rokonai megértéséhez szükséges állványzatot sikerült megteremtenie, hanem emberségüket is visszaállítania.

Újra életre keltette a mocsári testeket, és elérte, hogy a világ felfigyeljen rájuk. Glob volt az, aki Seamus Heaney-t megismertette a Tollund Emberrel. Glob szerint Tollund Embert és a többiek többségét feláldozták Nerthusnak, a Föld Anyjának, hogy biztosítsák a jó termést. Az istennőt láthatjuk felvonulni, mesés állatokkal körülvéve, a nagy ezüst Gundestrup üstön, amelyet áldozatként temettek el egy dán mocsárban, nem messze attól a helytől, ahol több vaskori holttestet is találtak. Glob hegyesen megjegyzi, hogy az üst istennői mind nyakgyűrűt és csavart szalagot viselnek a homlokukon - "mint a feláldozott mocsári emberek nyakán a kötelek".

A tél végén vagy kora tavasszal fűzték fel őket.

Azt, hogy a Tollund-embert felakasztották, onnan tudjuk, hogy a bőr nyoma magasan a torkán van; "ha megfojtották volna, akkor lejjebb lett volna" - magyarázza Ole Nielsen. Azt pedig, hogy ez nagyjából az évszaknak megfelelően mikor történt, a gyomrában és más áldozatok gyomrában talált szezonális tartalomból tudjuk: többek között árpa, lenmag és csomófű, de nincs nyári és őszi eper, szeder, alma vagy csípősség. A baljós következtetés egyértelmű, tájékoztat minket Glob: A téli zabkása különleges utolsó vacsora volt, amelynek célja a tavasz eljövetelének siettetése volt, "éppen olyan alkalmakkor, amikor a véres emberáldozatok a vaskorban tetőfokára hágtak".

KR. U.

Glob jó - sokkal jobb, mint jó -, ameddig elmegy, de közel sem megy elég messzire, amivel kétségtelenül egyetértene. "Még mindig próbálok közelebb kerülni a Tollund Emberhez" - mondja Ole Nielsen. "Véleményem szerint lehetett volna önkéntes áldozat is, talán már gyermekkorában kiválasztva - ebben nem látok semmi lealacsonyítót. Vagy talán szalmaszálat húztak - 'Ó, a fenébe! Hát, inkább te, mint én!' "Ha meglenne a DNS-e, talán meg tudnánk mondani, honnan származik - a klánjából, északról, Görögországból, bárhonnan. Tudott tejet inni? Hajlamos volt a cukorbetegségre? Mi a helyzet az érelmeszesedéssel? Ez az egyik oka annak, hogy mikroCT-vizsgálatra küldtük Párizsba, hogy megvizsgáljuk az artériáit."

Talán egyáltalán nem is kellene többé használnunk a mocsártestek kifejezést, mivel az egységes magyarázatot próbál ráerőltetni egy sokféle jelenségre. Az első múzeumi kiállítás, amelyre Julia Farley emlékszik, hogy gyerekként látta a Lindow Man-t a British Museumban. A Lindow Man az 1980-as években az angliai Cheshire megyében található Lindow Mossban felfedezett számos holttest közül a legépebb.

"Még mindig odamegyek és köszönök neki, amikor csak a galériában járok" - mondja Farley, a British Museum kurátora. Csakhogy, mondja Farley, lehet, hogy nem egészen ugyanaz a Lindow Man, akivel először találkozott annyi évvel ezelőtt.

A széndioxid kormeghatározás szerint valahol i. e. 2 és i. sz. 119 között halt meg. Csak a felső felét ismerjük, de ettől eltekintve jó állapotban van. Egykor körülbelül 180 centi magas volt. Szakállát és bajuszát ollóval nyírták le. Ápolt körmei arra utalnak, hogy nem dolgozott túl sokat. Homlokát ráncolja a megrökönyödés. Mindössze 25 éves lehetett, amikor meghalt, és különösen szörnyű halált halt. "Az egyik orvos, aki eredetileg megvizsgálta, megállapította, hogy hátba térdelték, hogy térdre kényszerítsék, fojtogatták, elvágták a torkát, eltörték a nyakát, fejbe verték, és hagyták megfulladni a mocsárban" - mondja Farley. "Ez az úgynevezett "hármas halál", és ez az a modell, amelyet továbbvittek".

Farley nem olyan biztos ebben, és nem ő az egyetlen. Először is, a fizikai bizonyítékok nem meggyőzőek. Farley szerint a Lindow Man nyaka köré kötött inak ugyanolyan könnyen lehetett nyaklánc, mint egy garrote. Ráadásul Lindow Man néhány "sebe" a halála után keletkezhetett a tőzegmoha évszázadokon át tartó nyomasztó súlya miatt. Különböző törésminták különböztetik meg a halál előtt törő csontokat, amikor még rugalmasabbak, a halál után törő csontoktól. Az sem mindegy, hogy a Lindow Man Kr.u. 60 körül, Britannia római hódítása előtt vagy után élt-e. A rómaiakkal érkező egyéb átfogó kulturális változások között az emberáldozatot betiltották. Ráadásul a Glob utáni időkben a Tacitus-féle konszenzus megtört. Kiderült, hogy Tacitus soha nem járt azokon a vidékeken, amelyekről írt, hanem történelmét más kortársak beszámolóiból állította össze. "Tacitusszal kapcsolatban rengeteg problémás kérdés merült fel" - mondja Morten Ravn. "Még mindig kutatási forrásnak számít, de óvatosnak kell lenni vele".

Mindent összevetve, a Lindow Man belekerült a rituális gyilkosság rendezett, kielégítően hátborzongató metanarratívájába. "Számomra Lindow Man-t ki kell választanunk ebből a történetből" - mondja Farley. "Egyértelmű, hogy valami furcsa dolog történik Cheshire-ben a korai római korban. De azt nem tudjuk megmondani, hogy ezeket az embereket kivégezték-e, meggyilkolták-e őket, odavitték-e őket, és megszabadultak tőlük, vagy vallási okokból rituálisan ölték meg őket. Akárhogy is derül ki, ők nem ugyanannak a képnek a részei, mint a dán mocsári holttestek. A Lindow Man-t és a többi Lindow Moss-i holttestet egyénként - emberként - kell megközelítenünk."

Tavaly októberben Lindow Man-t egy rövid sétára vitték a londoni Royal Brompton Kórházba, ahol van egy kettős energiájú CT-berendezés. A szkenner két forgó röntgenkészüléket használ, amelyek mindegyike más-más hullámhosszra van beállítva. "Elképesztő tisztaságot biztosít mind a vastagabb részek, például a csontok, mind a finomabb részek, például a bőr esetében" - mondja Daniel Antoine, a British Museum fizikai antropológiai kurátora. "Egy kettős energiájú szkennert használunk a VGStudio Max-szal együtt, amely az egyik legjobb szoftvercsomag, amellyel ezeket a röntgenfelvételeket vizualizációvá alakíthatjuk.

Ez ugyanaz a szoftver, amelyet a Forma-1-ben használnak a fékbetétek szkennelésére egy verseny után, hogy rekonstruálni tudják, mi történt a belsejében anélkül, hogy szét kellene szedni. A legtöbb kórházban a szoftverek feleannyira sem hatékonyak, mint ez. Tényleg megpróbáljuk a tudományt a lehető legnagyobb mértékben előremozdítani." 2012 szeptemberében a múzeum kettős energiájú vizsgálatot végzett a Gebelein Emberen, egy Kr. e. 3500-ból származó egyiptomi múmián, amely már több mint 100 éve a múzeum gyűjteményében van.

A vizsgálat eddig nem látott sebeket szondázott a háton, a lapockán és a bordakosárban. A sérülések összhangban voltak egy pengének a hátba történő mély szúrásával. Úgy tűnt, hogy Gebelein Embert meggyilkolták. Egy 5500 éves bűntényre derült fény. Antoine szerint: "Mivel a módszerek folyamatosan fejlődnek, folyamatosan újraelemezhetjük ugyanazokat az ősi emberi maradványokat, és teljesen új felismerésekre juthatunk".

Írországban Eamonn Kelly, aki korábban a Nemzeti Múzeum ír régiségek őrzője volt, egy sajátos narratívát állít megőrzött ír honfitársai számára. 2003-ban tőzegvágók két különböző mocsárban találták meg az Oldcroghan Man és a Clonycavan Man nevű embereket. Mindketten i. e. 400 és 175 között éltek, és mindkettőjüket látványosan sokféle fosztogatásnak vetették alá, többek között megcsonkították a mellbimbójukat. Ez és más bizonyítékok arra késztették Kellyt, hogy felvetesse azt az elméletet, miszerint a kelta mocsári testek olyan királyok voltak, akik nem teljesítették kötelességüket.

A király szerepe az volt, hogy biztosítsa a nép számára a tejet és a gabonaféléket. (Ezt a szakrális szerepet a termékenységet és magát a földet képviselő istennővel kötött királyi házasság révén tölti be). Kelly elmélete jelentős szakítást jelentett a mocsártest ortodoxiájával. Magyarázata szerint Szent Patrik szerint a király mellbimbójának szopogatása a hűség rítusa volt. Tehát felszakadt mellbimbó, nincs korona, sem itt, sem a túlvilágon. "Írországban a király a társadalom központi tagja, így ha a dolgok rosszul mennek, ő fizeti meg az árát" - mondja Kelly. "Az azóta felfedezett összes új holttest megerősítette ezt az elméletet. A rituális áldozat lehet, hogy ugyanazon az elven működik, mint a teuton területeken, de itt más személy viszi a pálcát.

Egyetlen magyarázat, amely Európa-szerte illik a mocsári testekre, egyszerűen nem működik". Még a mesternarratívát szolgáltató dán mocsári testeket is újravizsgálják, hogy megállapítsák, mennyire illik még mindig P. V. Glob régi története. Peter de Barros Damgaard és Morton Allentoft, a koppenhágai GeoGenetikai Központ két kutatója nemrégiben megvizsgálta a Haraldskjaer nő egyik fogát és a koponya sziklacsontjának egy darabját. Megpróbáltak megfelelő DNS-mintát szerezni a génállományának meghatározásához. Egy működőképes minta megszerzése istenáldása lenne a mocsártest-kutatás számára, hiszen tisztázhatná, hogy kívülálló vagy helybéli volt-e a nő. Eddig szinte lehetetlen volt ilyet szerezni, mert a mocsárban lévő sav miatt a DNS szétesik. De ha van remény valamennyire, akkor a minta valószínűleg a fogakból vagy a sziklacsontból származna, mivel ezek rendkívüli sűrűsége jól védi a DNS-t.

Eddig az eredmények kiábrándítónak bizonyultak. Damgaardnak ugyan sikerült egy kis DNS-t kinyernie a Haraldskjaer nő fogából, de a minta túl kicsinek bizonyult. "Nem tudom igazolni, hogy a mintában lévő 0,2 százaléknyi emberi DNS nem szennyezett" - írta nekem Damgaard, majdnem egy teljes évnyi munka után. "Úgy is mondhatnánk, hogy a genomikai kirakós olyan apró darabokra tört, hogy azok nem hordoznak információt". Kicsit melankolikusan, de rezignáltan hangzott emiatt. "A Haraldskjaer nő DNS-e örökre elérhetetlen lesz számunkra, így hát lefekhet és pihenhet."

Karin Margarita Frei, a Dán Nemzeti Múzeum régészeti/régészeti tudományok professzora valamivel több szerencsével járt, amikor másfajta elemzést végzett a Haraldskjaer Nő haján. Frei stronciumizotópos elemzéseket használ kutatásai során. A stroncium szinte mindenhol jelen van a természetben, de arányaiban helyenként eltérő. Az emberek és az állatok ezt a stronciumot az evés és ivás során az adott helynek megfelelő arányban veszik fel - pontosabban a 87-es és 86-os stroncium izotópok aránya. Elég jó térképekkel rendelkezünk a különböző országok stronciumjellemzőiről, így egy adott test stronciumösszetételének a térképhez való illesztésével meg tudjuk mondani, hogy hol járt a tulajdonosa - és nem csak egy adott pillanatban, hanem az idők folyamán.

A DNS-hez hasonlóan a stroncium bányászatához a legjobb helyek az ember fogai és csontjai. Az első zápfog zománcában lévő stronciumizotóp-arány megmutatja, hogy eredetileg honnan származol, a lábszár hosszú csontja megmutatja, hogy hol töltötted életed utolsó tíz évét, egy borda pedig az utolsó három-négy évre lokalizál. A probléma az, hogy a mocsári testeknek gyakran nincsenek csontjaik, és a fogaik borzasztóan leépültek. Freinek volt egy revelációja. Miért ne gyűjthetnénk stronciumot az emberi hajból?

"Amikor 2012-ben megláttam a Haraldskjaer nő majdnem 50 centiméter hosszú haját, rájöttem, hogy tökéletes anyaggal rendelkezem a gyors mobilitás vizsgálatához, mivel egyfajta gyorsan növő archívumként működik. Hihetetlen pillanat volt ez számomra" - mesélte Frei. A stroncium, mint mondja, lehetővé teszi számára, hogy "nyomon kövesse az utazásokat egy ember életének utolsó éveiben". A haj legfeljebb néhány milliomodrésznyi stronciumot tartalmaz, gyakran sokkal kevesebbet. És miután néhány ezer évig egy mocsárban temették el, a haj gyakran halálosan szennyezett a porral és a mikrorészecskékkel.

Frei-nek három évébe telt, mire kifejlesztett egy technikát a haj tisztítására és a használható stronciumminták kinyerésére, de amikor sikerült, az eredmények megdöbbentőek voltak. "Az a kis mennyiségű zománc, amit a Haraldskjaer Woman fogaiból szereztünk, arról árulkodott, hogy helyben nevelkedett, de a hajának hegye elárulta, hogy a halála előtti hónapokban elég messzire ment. Az alacsony stroncium-nyomvonal vulkanikus területre utal - talán Németország közepén, vagy az Egyesült Királyságban". Frei hasonló elemzést végzett a Huldremose nőn, egy i. e. 2. századi mocsári testen, amelyet 1879-ben találtak egy tőzeglápban a dániai Huldremose közelében. Hasonló eredmények.

"Mindkét nő közvetlenül halála előtt utazott" - mondja Frei. "Ez arra késztetett, hogy ha feláldozták őket, akkor talán az áldozat részeként tették meg az utazást. Lehet, hogy a stroncium miatt újra kell gondolnunk az egész áldozati kérdést". Vajon mennyire gyümölcsözőek ezek a csúcstechnológiás behatolások a húsba? Eamonn Kelly, az ír mocsári testek tudósa óvatosságra és alázatra int. "Egyszerűen nem tudnak eleget ahhoz, hogy azt mondhassák, ez egy franciaországi személy, aki Írországban bukkant fel. Úgy gondolom, hogy hasznos tudományos eredményekre fogunk jutni, amelyeket most még fel sem tudunk fogni, de a régészet területén is rengeteg áltudomány van. A tudósok egy bizonyos eredményt adnak, de nem szólnak a korlátokról és a hátrányokról."

Ebben az esetben kiderülhet, hogy Ole Nielsen nagyon kevésért zavarja Tollund Man álmatlan álmát. Tollund Man kalapjának levételének egyik oka az volt, hogy hajmintát küldjön Karin Frei-nek. "Ole már egy ideje követeli tőlem, hogy ezt tegyem meg, de Tollund Man haja nagyon rövid" - mondja Frei. Majdnem egy évvel azután, hogy ezt elmondta nekem, Frei írt, hogy adjon egy előzetes ízelítőt az eredményéről. Ezek soványak voltak - sokkal kevésbé informatívak, mint Frei vizsgálatai a Haraldskjaer nővel kapcsolatban.

Frei összehasonlította a Tollund Ember rövid hajában lévő stronciumot a combcsontjában lévő stronciummal. A stronciumizotóp arányaiban a két minta közötti kis különbségek arra utalnak, hogy bár az utolsó évét Dániában töltötte, az utolsó hat hónapjában legalább 20 mérföldet mozoghatott.

Ez kritikusan fontos Nielsen számára. Minden egyes új információ egy újabb szálat bont ki a mocsári testek mélyen emberi rejtélyéből. "Ennek soha nem lesz vége. Mindig lesznek új kérdések" - mondja. "A Tollund Embert nem érdekli. Ő halott. Ez az egész rólad és rólam szól."