, 2023/3/30

A tudósok lézerek és kamerák segítségével vizualizálták az apró, aeroszolos részecskéket, amelyek a kereskedelmi WC-kből az öblítés során kilökődnek. A fogantyú megnyomásával és egy erőteljes vízsuhintással a WC-k a hulladékot az emberektől távol, a csatornahálózatba juttatják.

Ez történik valójában amikor lehúzod a WC t

Egy új kutatás azonban - meglepő részletességgel - megmutatja, hogy mennyi hulladékot lövellnek ki a levegőbe is, és ezzel potenciálisan fertőző betegségeket terjesztenek. A tudósok már évtizedek óta tudják, hogy a WC-k lehúzásakor a víz, a vizelet, az ürülék és időnként a veszélyes kórokozók apró, szabad szemmel nem látható részecskéi kerülnek ki. A kutatók azonban eddig nem voltak képesek látni a levegőben terjedő részecskéket, és nem értették meg, hogyan és hol terjednek.

A University of Colorado Boulder kutatói arra gondoltak, hogy lézerrel láthatóvá tudnák tenni ezt az aeroszolfelhőt, és meg tudnák mérni a vécén szállított részecskék röppályáját és sebességét. Zöld lézersugarakat állítottak fel egy fedél nélküli kereskedelmi WC fölé, néhány méterre tőlük két kamerát helyeztek el, lehalkították a fényeket, és lehúzták a vécét. A lézernyalábok megvilágították a vécé által kilökött apró részecskéket, így a tudósok szeme és a kamerák jól láthatták a keletkező permetet.

Hátborzongató zöld videóik megmutatják, hogy ezek a részecskék valószínűleg milyen gyorsan és messzire repülnek a nyilvános mosdókban - amelyekben általában fedél nélküli WC-k vannak - szerte a világon, és ezzel valószínűleg megbetegedés veszélyének teszik ki a mosdóba járókat. Fürdőszobai kísérletük eredményeit a Scientific Reports című folyóiratban múlt héten megjelent új tanulmányukban osztották meg.

"Ha valami olyasmiről van szó, amit nem láthatunk, könnyű úgy tenni, mintha nem is létezne" - mondta a tanulmány társszerzője, John Crimaldi, a Colorado Boulder Egyetem mérnöke egy nyilatkozatban. "De ha egyszer látod ezeket a videókat, soha többé nem fogsz ugyanúgy gondolni a WC-öblítésre."

A kutatók fizikusok és mérnökök - nem járványügyi szakemberek -, de remélik, hogy tanulságaik egy napon segíthetnek megelőzni a vécében élő baktériumok és vírusok, köztük a Legionella, a norovírusok, az E. coli és a C. difficile terjedését. Miután egy fertőzött személy használja a WC-t, a kórokozók több tucat öblítés után is a csészében maradhatnak. Amikor az öblítés során a levegőbe kerülnek, a vírusok és baktériumok a következő mosdóhasználók tüdejébe juthatnak.

A kísérlet során a tudósok megállapították, hogy a vécéből kilökött levegőben lévő részecskék másodpercenként akár 6,6 láb sebességgel is haladhattak, és nyolc másodperc alatt 4,9 láb magasra jutottak a vécé fölé. A levegőbe kerülve pedig a kisebb, 5 mikronnál kisebb méretű részecskék több mint egy percig lógtak a levegőben.

"A legtöbb ember nem veszi észre, hogy mindenhol finom részecskék vannak" - mondta Evan Floyd, az Oklahomai Egyetem foglalkozás- és környezet-egészségügyi kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, az Inverse Max G. Levynek. "Jó, hogy van egy gyors vizualizáció." A részecskék elsősorban felfelé és hátrafelé, a WC mögötti fal felé haladtak, de néhányan kaotikusan más irányokba is mozogtak. Miután a levegőbe kerültek, egyes részecskék a mennyezetig utaztak, majd a fal mentén szétterültek a szobában - jegyezték meg a kutatók.

A vizsgálathoz használt WC vadonatúj, tiszta és csak csapvízzel töltött volt, és a kutatók azt írják, hogy a széklet és a WC-papír jelenléte befolyásolhatta az aeroszolfelhő röppályáját. Az öblítési kísérleteiket egy szellőztetett, válaszfalak nélküli laboratóriumban végezték, és megjegyezték, hogy az eredmények eltérőek lehetnek egy nyilvános, fülkékkel ellátott illemhelyen.

Azonban pusztán a laboratóriumi eredmények alapján a mosdók tervezői és a vízvezeték-szerelőknek érdemes lehet kiigazítaniuk a nyilvános WC-k mechanikáját, vagy jobb szellőztetést vagy fertőtlenítő rendszereket telepíteniük a betegségek terjedésének megelőzése érdekében. És ha ezek a szakemberek úgy döntenek, hogy ilyen újításokat fejlesztenek ki és tesztelnek, a kísérletben használt zöld lézerfény-berendezés életképes módot nyújthat erre - mondják a kutatók.

"Az, hogy képesek vagyunk látni ezt a láthatatlan füstölőt, megváltoztatja a játékot" - mondja Crimaldi a közleményben. "Egyik ilyen fejlesztést sem lehet hatékonyan elvégezni anélkül, hogy tudnánk, hogyan alakul ki és hogyan mozog az aeroszolfelhő".