, 2023/3/24

Sokak számára a hatalmas Bluegrass State az amerikai délkelet bukolikus jeleneteit idézi meg: legelőterületeket, amelyeken csordák legelésznek; temperamentumos fesztiválokat és élőzenei előadásokat, amelyek megragadják az Appalachia szellemét; a vacsora idején az ujjakat nyaldosó házias ízeket; és szellős tornácokat, amelyek arra hívják a látogatókat, hogy lassítsanak és élvezzenek egy igazi menta julep-t. A derby-kalapok nem kötelezőek.

Hét figyelemre méltó barlang Kentucky államban

De a zöldellő táj alatt, amely az olyan népszerű látványosságok gerincét alkotja, mint a Kentucky Bourbon Trail ® és a Churchill Downs, egy olyan lenyűgöző táj húzódik, amely a természetbarátokra és a kalandvágyó, mélyebbre vágyó emberekre vár. Valójában kilométerekkel mélyebbre, több mint 130 ismert barlanggal és üreggel, amelyek az állam gazdag talaját szaggatják.

Kentucky a barlangok ilyen hihetetlen gyűjteményének ad otthont, köszönhetően sajátos karsztos domborzatának - amely porózus mészkőben gazdag -, ami megkönnyíti a föld alatti erózió kiterjedt folyamatát. A feljegyzett történelem során az emberek a gyakorlati (menedék), a spirituális (gyógyászati gyógymódok és temetkezések) és a pusztán rekreációs okoktól kezdve az ilyen barlangokba áramlottak, és ma a látogatók e korai felfedezők nyomdokain járhatnak, és megcsodálhatják a természet tízmillió éves kézimunkáját. Íme hét rendkívüli, a természetben előforduló barlang Kentuckyban, valamint még két olyan, ember alkotta barlang, amelyekhez szerintünk érdemes kirándulást tervezni.

Mammut-barlang Nemzeti Park

Minden Kentucky barlangi listán, amely megéri a sót és a meszet, szerepelnie kell ennek a hatalmas barlangrendszernek az állam dél-középső régiójában. A Louisville-től mintegy 90 perces autóútra délre található Mammoth Cave több mint 412 mérföldnyi feltérképezett barlanggal büszkélkedhet, ami a világ leghosszabb ismert barlangrendszerévé teszi, és a park becslései szerint további 600 mérföldnyi barlang várhat még felfedezésre. Az 1981-ben az UNESCO világörökség részévé, 1990-ben pedig nemzetközi bioszféra-rezervátumnak nyilvánított Mammoth-barlang Kentucky legnépszerűbb látnivalói közé tartozik. A barlangtúrák és a barlangászás mellett a létesítményben drótkötélpálya-túrákat és rengeteg fosszíliakeresést is kínálnak. A park kutatói nemrégiben felfedezték a "fosszilis kincsek tárházát", amely több mint 40 cápafajt tartalmaz, valamint számos más, jégkorszaki lakosoktól származó fosszíliát.

"A Mammut-barlang a világ leghosszabb barlangja, de egy több mint 4000 éves, gazdag emberi történelembe is betekintést nyújt" - magyarázza Molly Schroer, a Mammut-barlang Nemzeti Park vezető elemzője. "Ez betekintést nyújt a múltbeli kultúrákba és a modern társadalmakba egyaránt, és megmutatja, hogy az emberek folyamatos kíváncsisága hogyan vezette őket arra, hogy bemerészkedjenek a hatalmas sötétségbe, hogy kiderítsék, pontosan mi rejlik a lábuk alatt. Minden alkalommal, amikor lejutok oda, valami újat látok és tanulok."

Cumberland Gap Nemzeti Történelmi Park

A három és ötmillió év közöttire becsült Gap-barlang, ahogy a helyiek ismerik, a mai napig formálódik, köszönhetően a természetes vízeróziónak, amely folyamatosan alakítja karsztos szerkezetét. De a modernebb történelemben ez az állandóan fejlődő rendszer valójában a történelmi Cumberland Mountain Pass egyik jól ismert eleme volt, amely a polgárháború egyik fontos mérföldköve volt. Észak és Dél egyaránt elfoglalta a helyszínt egy sor összecsapáson keresztül, amelyek végül abban csúcsosodtak ki, hogy 1863-ban az uniós erők legyőzték a Konföderációt. Valójában a Gap ad otthont a "Katonák barlangjának", amelyről úgy vélik, hogy ezekben az időkben harctéri kórházként működött.

"A Gap Cave gazdag történelemmel rendelkezik" - magyarázza Carol Borneman, a Cumberland Gap Nemzeti Történelmi Park felügyelő parkőrje. "A polgárháború alatt mind az Unió, mind a Konföderáció katonái felfedezték a barlangot, sokan közülük a gyertyák lángjainak segítségével írták fel a nevüket a barlang mennyezetére vagy falára. Közel 300 katona nevét jegyezték fel". Eddig nagyjából 14 mérföldet fedeztek fel a barlangból. A látogatók egy kétórás, kiscsoportos túrán vehetnek részt, amely a lenyűgöző képződményekkel és földalatti vízesésekkel teli földalatti kiterjedés három szintjét járja be.

Carter-barlangok állami üdülőpark

Kentucky legnagyobb barlangkoncentrációja ebben a megyében található, a látogatók több mint 20 barlangot találnak egy helyen ebben a kedvelt állami parkban. Azok számára, akik szeretik a kihívásokat és a szűk helyeket, az igazi kalandos attrakció itt a barlangi kúszás, amely a "szorítópróbán" átjutó látogatókat szűk, kivilágítatlan járatokon keresztül, mélyen a barlang belsejébe vezeti.

Azok számára, akik kevésbé hajlanak az ilyen fizikai izgalmakra, a látogatóknak lehetőségük van egy nyugodtabb, önvezető (és függőleges) túrára. A hozzáértők rajonganak a Cascade-barlangért, amely számos kiváló geológiai képződményt tartalmaz, és egy 30 láb magas földalatti vízeséssel ér véget. Más barlangok - például a könnyen járható, de mégis lélegzetelállító X-barlang vagy a történelmi Saltpetre-barlang - együttesen kínálnak változatos szórakozási lehetőségeket a rendszeren belül minden képességű és érdeklődésű ember számára. Kívülről több mint 26 mérföldnyi kijelölt túraútvonal, egy kilenclyukú golfpálya, valamint bőséges lehetőség van kenuzásra, kerékpározásra és lovaglásra.

Lost River barlang

Az állam dél-középső részén fekvő Bowling Green városába látogatók igazán egyedülálló élményt találnak a Lost River Cave-ben, egy drámai, hétmérföldes barlangrendszerben, amely Kentucky egyetlen természetes barlangi csónaktúráját kínálja, és egy monstre, katedrálisszerű barlangban csúcsosodik ki. Azok, akik egy kicsit jobban érzik magukat, ha a lábukat a szárazföldre helyezik, választhatják a folyó partján vezetett gyalogtúrát, és így is élvezhetik a barlang számos látnivalóját, izgalmát és borzongását (a barlangrendszerben egész évben hűvös, 57 fok van). A túrákon történelmi kommentárokat hallhatunk a barlang mesés múltjáról, többek között arról, hogy a barlangot a környék indián közösségei, a korai európai telepesek, a polgárháborús csapatok, sőt még a hírhedt Jesse James is használta.

"Könnyű belátni, hogy közösségünk miért olyan büszke erre a gyönyörű természeti kincsre" - mondta Rho Lansden, a Lost River Caves vezérigazgatója és támogató adományozója. "Az idők során a víz a föld mélyén lévő mészkőben vésődött át, hogy lassan létrehozza a ma látható csodálatos járatokat. A Lost River-barlang még 20 évnyi itt töltött munka után is lenyűgöz a szépségével". A barlang számos csábítása mellett a 72 hektáros park vendégei hét természetes ökoszisztémán átvezető föld feletti ösvények hálóját, a repülő mókus Zipline-t (és a kisebb Lightning Bug Zipline-t a 3-10 éves gyerekek számára), valamint egy szezonális lepke élőhelyet és egy robusztus, információkkal teli oktatási központot találnak.

Rejtett folyó barlang/Amerikai Barlangmúzeum

A Horse Cave városa alatt rejtőző Hidden River az egyik legnagyobb barlang Kentuckyban - nagyjából 10 mérfölddel - és a közeli Mammoth-barlanggal határos. A két rendszer olyan közel van egymáshoz, hogy az itteni idegenvezetők megszokták a vendégektől az ismerős mondatot: A Hidden River valóban kapcsolódik a Mammuthoz? "A legjobb válasz az, hogy "még nem"" - mondja David Foster, az Amerikai Barlangvédelmi Szövetség, az Amerikai Barlangmúzeum és a Hidden River-barlang elnöke és vezérigazgatója. "De az évek során sok hasonló rendszer csatlakozott végül a nagy barlanghoz, így van okunk azt hinni, hogy egy nap a két rendszer keresztezheti egymást."

A Mammut-rendszertől és a jövőbeli összekapcsolhatóságtól eltekintve a Hidden River-barlangnak is megvan a maga gazdag története: egykor a Horse Cave ivóvízforrása volt, a 20. század első felében azonban kereskedelmi forgalomba került, ami olyan szennyezéshez vezetett, amely végül több évtizedes bezárásához vezetett. Mindez az 1980-as évek végén változott meg a megújult természetvédelmi erőfeszítésekkel, különösen amikor az Amerikai Barlangvédelmi Szövetség a városba helyezte át nemzeti központját. Ez lehetővé tette a barlang számára a szükséges környezetvédelmi védelmet, valamint egy múzeum, oktatási rendszer és számos önkéntes természetvédelmi projekt létrehozását. Ma a barlang látványosságként az egész Mammoth-barlang régióban a legnagyobb egyetlen barlangteremmel rendelkezik, valamint számos túrabemutatóval, köztük egy száz láb hosszú lengőhíddal - a világ leghosszabb ilyen függőhídjával egy barlangrendszerben.

Kaland Állatkert és Mammut Onyx-barlang

Az ország legszebb és legjobban megközelíthető barlangjai között tartják számon, és ez a kis gyöngyszem a Kentucky állambeli Horse Cave-ben rengeteg mindent kínál a pénzedért. Pamela Selbert, a Chicago Tribune írója egyszer azt írta, hogy az anyatermészet "úgy döntött, hogy itt lövi le a műveket". "Képzeljünk el három "termet" karamellben gazdag ónixból" - folytatta - "20 láb magas mennyezetekkel, amelyek boltozatosak, mint egy gótikus katedrális, és a vasoxid-pigmentált árnyalatok olyan vibráló spektrumában pompáznak, mint egy elhúzódó naplemente: rózsaszín, arany, sárga és bordó". Valóban lenyűgöző.

Az 1799-ben felfedezett barlangot először 1922-ben nyitották meg a nagyközönség számára, és ma egy nagyobb ausztrál tematikájú park része (innen a Down Under elnevezés), amelyet Bill és Judy Austin hozott létre, akik madárkerttel, drágakőbányászati állomással és egy sereg erszényállattal gazdagították a látványosságot, ezzel is utalva a tulajdonosok szülőhazájára, az Outbackre. "Ez egyike azon kevés helyeknek az Egyesült Államokban, ahol a vendégek több mint 30 kenguruval simogathatnak, etethetnek és érintkezhetnek" - magyarázza Brian Dale, a Kentucky Down Under Adventure Zoo & Mammoth Onyx Cave (Kentucky Down Under Adventure Zoo & Mammoth Onyx Cave) vezetője. Kentucky számos más labirintusbarlangrendszerével ellentétben a Mammoth Onyx Cave viszonylag kis méretű, mindössze egy nyolc mérföld hosszú, és gyalogosan körülbelül 30 percig tart. "Ez egy meglehetősen kíméletes túra, ahogy a barlangtúrák szoktak lenni, ideális felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt" - folytatja Dale, megjegyezve, hogy a barlang különösen alkalmas azok számára, akik rövid távolságon vagy rövid idő alatt nagyszámú képződményt szeretnének látni. A barlangtúrák a Kentucky Down Under kalandállatkert belépőjegyeivel együtt járnak.

Gyémánt barlangok

Amikor 1859-ben felfedezték, azok, akik először szemlélték a barlang belsejében található csillogó kalcitképződményeket, megjegyezték, hogy azok gyémántok sorára hasonlítanak. Így született meg a Gyémántbarlangok név. Kentucky második legrégebbi, ma is működő barlangi látványossága - és az ország negyedik legrégebbi ilyen jellegű túrabarlangja -, a Diamond lenyűgöző képződmények sokaságával büszkélkedhet katedrálisszerű termeinek mindegyikében. A legmodernebb belső világítási rendszernek köszönhetően a látogatók több mint fél mérföldnyi megvilágított útvonalat tekinthetnek meg, ahol látványos oszlopképződmények, függöny- vagy "drapéria" lerakódások és színes kalcit szivárványos színei tárulnak elénk.

A több mint 160 éves túratörténettel rendelkező Diamond Caverns még mindig tartogat titkokat mindannyiunk számára; éppen 1999-ben, amikor a barlangrendszer új tulajdonba került, egy hatalmas új barlangot fedeztek fel, amely a mai napig meglehetősen érintetlen. A Mammut-barlang Nemzeti Park világörökségi helyszínével szomszédos Diamond Caverns még sok ilyen felfedezést ígér az elkövetkező évtizedekben, ahogy a park munkatársai és a felfedezők folytatják a földalatti járatok méhsejtjeinek szondázását. A mintegy 350 lépcsőfok miatt ez a kétszintes túra fizikai kihívást jelenthet, de a látnivalók bőven megérik a fáradságot.

Ember alkotta barlangok

Mega barlangok

Ami egykor mészkőbányaként indult, és az 1900-as évek közepén több mint négy évtizedes bányászati termeléssel indult, a Mega Caverns ma az ország egyik legkiterjedtebb barlangrendszere, és az egész állam legnagyobb épületével rendelkezik. A látogatók nagyjából 100 hektárnyi parkterületet fedezhetnek fel, ahol különféle gyalogtúrák, egy földalatti kerékpárpark, egy földalatti kötélpálya és még egy kötélpályás kaland - Mega Zips - is található, amely két órán át tart, és az adrenalinszintet is megemeli. Ha a drótkötélpályás kötélpályázás nem igazán az ön tempója, a komplexum történelmi villamos túrát kínál, amely egy óra alatt 17 mérföldet tesz meg a barlangban; vagy induljon el gyalog az 1,8 mérföldes Mega Walking Touron, hogy saját tempójában bepillantást nyerjen a barlangba.

Hét figyelemre méltó barlang felfedezése Kentuckyban

A Gorge Underground

A Red River-szurdokban fekvő Slade városa számtalan látnivalójával vonzza az izgalomra vágyókat, amelyek között sziklamászás, drótkötélpályás kötélpálya - és még egy földalatti kajakkal való kalandozás is szerepel - a szokásos túrázási, kerékpározási és kempingezési lehetőségek mellett, amelyeket az egész államban talál. A kiscsoportos kajakozós kirándulás az aktív utazóknak lehetőséget kínál arra, hogy testközelből fedezzék fel a régi bányát.

Azok, akik inkább a nyugodtabb kalandokra vágynak, választhatják az egyórás barlangi csónaktúrát, amely a 100 éves elárasztott bánya rejtett látnivalóit és titkait tárja fel. Ha túrázni, barlangászni vagy egyszerűen csak gyönyörködni szeretne a lenyűgöző látványban, Kentucky barlangjai és nemzeti parkjai minden szabadtéri kalandor számára tartogatnak valamit. Az állkapcsot lehengerlő képződményekkel rendelkező monstre rendszerektől kezdve a nyugodt, családbarát sétákig, a kaland Kentucky figyelemre méltó barlangjaiban a sarkon túl is vár.