, 2023/3/22

Dobogó szívvel és szapora lélegzettel Laika egy rakétával Föld körüli pályára állt, 2000 mérfölddel Moszkva utcái fölé, amelyeket ismert. A túlhevült, szűkös, rémült és valószínűleg éhes űrkutya az életét adta hazájáért, akaratlanul egy kutyás öngyilkossági küldetést teljesítve.

Laika az űrkutya szomorú

Bármilyen szomorú is ez a történet, a kóbor husky-spitz keverék az első élőlényként, aki Föld körüli pályára állt, a történelem részévé vált. Az évtizedek során az aprócska úttörő többször is új életre kelt a populáris kultúrában, jóval halála és a szovjet űrhajó, a Szputnyik 2 tüzes pusztulása után, amely ebben a hónapban 60 évvel ezelőtt csapódott a Föld légkörébe.

A szovjet mérnökök sietve tervezték meg a Szputnyik 2-t, miután Nyikita Hruscsov miniszterelnök azt kérte, hogy a repülést 1957. november 7-re, az orosz bolsevik forradalom 40. évfordulójára időzítsék. A Szputnyik 1 pilóta nélküli és kutyamentes űrhajóról szerzett tapasztalataikat felhasználva és gyakran tervrajzok nélkül dolgozva a csapatok gyorsan dolgoztak egy olyan űrhajó megépítésén, amely egy repülő kutya számára kialakított, nyomás alatt álló rekeszt is tartalmazott.

A Szputnyik 1 történelmet írt, 1957. október 4-én, 1957. október 4-én az első ember alkotta objektum lett Föld körüli pályán. A Szputnyik 2 a rakéta utolsó fokozatának csatlakoztatásával állt volna pályára, és a mérnökök úgy vélték, hogy az űrhajó 1120 kilós hasznos terhét, amely hatszor olyan nehéz, mint a Szputnyik 1, úgy lehet korlátok között tartani, hogy az utasát csak egyszer kell etetni.

Arra számítottak, hogy Laika az űrben töltött hét nap után oxigénhiányban - 15 másodpercen belüli fájdalommentes halálban - meghal. Cathleen Lewis, a Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeum nemzetközi űrprogramok és űrruhák kurátora kételkedik abban, hogy néhány uncia étel is számított volna, és felidézi azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy orvosnő megszegte a protokollt azzal, hogy a felszállás előtt megetette Laikát.

A szovjet kutyás toborzók egy csorda kóbor szuka kutyával kezdték a keresést, mivel a nőstények kisebbek és nyilvánvalóan szelídebbek voltak. A kezdeti tesztek az engedelmességet és a passzivitást határozták meg. Végül a kutyás döntősök apró, nyomás alatt lévő kapszulákban éltek napokig, majd hetekig. Az orvosok azt is ellenőrizték, hogyan reagálnak a légnyomásváltozásra és a felszállást kísérő hangos zajokra. A tesztelők a jelölteket a medencetájékhoz csatlakoztatott higiéniai eszközzel szerelték fel. A kutyák nem szerették az eszközöket, és hogy elkerüljék a használatukat, néhányan még hashajtók fogyasztása után is visszatartották a testi ürüléket. Néhányan azonban alkalmazkodtak.

Végül a csapat a nyugodt Kudrjavkát (Kis Göndör) választotta a Szputnyik 2 kutyakozmonautájának, és Albinát (Fehér) tartaléknak. A rádión keresztül bemutatott Kudrjavka ugatott, és később Laika, oroszul "ugató" néven vált ismertté. Pletykák jelentek meg arról, hogy Albina túlszárnyalta Laikát, de mivel nemrégiben kölyköknek adott életet, és mivel láthatóan elnyerte gazdái szeretetét, Albinának nem kellett végzetes repülés elé néznie. Az orvosok mindkét kutyán műtétet hajtottak végre, és orvosi eszközöket ültettek a testükbe, amelyek figyelték a szívimpulzusokat, a légzésszámot, a vérnyomást és a fizikai mozgást.

A szovjet orvosok Laika halálát választották, de nem voltak teljesen szívtelenek. Egyik gondozója, Vlagyimir Jazdovszkij nem sokkal a repülés előtt magához vette a 3 éves Laikát, mert "valami szépet akartam tenni a kutyával" Három nappal a tervezett felszállás előtt Laika belépett a szűkös utazótérbe, amely csak néhány centiméteres mozgást tett lehetővé. Frissen tisztítva, érzékelőkkel felszerelve és higiéniai eszközzel ellátva, egy beépített fémbilincsekkel ellátott űrruhát viselt. November 3-án reggel 5:30-kor az űrhajó felemelkedett, a G-erők a normál gravitációs szint ötszörösét érték el.

A repüléssel járó zajok és a nyomás megrémítette Laikát: szívverése a normális ütem háromszorosára szökött, légzésszáma pedig megnégyszereződött. A Nemzeti Légi- és Űrmúzeum birtokában vannak olyan titkosítás alól feloldott nyomtatványok, amelyeken Laika légzése látható a repülés során. Élve érte el a Föld körüli pályát, és 103 perc alatt kerüli meg a Földet. Sajnos a hőpajzs elvesztése miatt a kapszulában váratlanul megemelkedett a hőmérséklet, ami Laikát is megviselte. "Nem sokkal a kilövés után" meghalt, árulta el 1993-ban Oleg Gazenko orosz orvos és űrkutya-kiképző. "Az űrhajó belsejében a negyedik keringés után 90 fok feletti hőmérsékletet regisztráltak" - mondja Lewis. "Tényleg nem lehetett arra számítani, hogy ezt követően egy vagy két keringési pályán túljutott volna." Utasa nélkül a Szputnyik 2 öt hónapig keringett tovább.

A repülés alatt és után a Szovjetunió fenntartotta azt a fikciót, hogy Laika néhány napig életben maradt. "A hivatalos dokumentumokat meghamisították" - mondja Lewis. A szovjet adások november 12-ig azt állították, hogy Laika életben volt. A New York Times még arról is beszámolt, hogy talán megmenthető, a szovjet közlemények azonban kilenc nap után egyértelművé tették, hogy Laika meghalt.

Bár az állatok jogaiért való aggódás még nem érte el a 21. század eleji szintet, egyesek tiltakoztak az ellen, hogy Laikát szándékosan hagyták meghalni, mert a Szovjetuniónak nem volt meg a technológiája ahhoz, hogy biztonságosan visszahozzák a Földre. Nagy-Britanniában, ahol a vadászattal szembeni ellenállás egyre erősödött, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals és a British Society for Happy Dogs ellenezte a kilövést. Kutyabarátok egy csoportja tiltakozó táblákat erősített háziállataira, és az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt vonult fel New Yorkban. "Minél több idő telik el, annál jobban sajnálom" - mondta Gazenko több mint 30 évvel később.

Lewis szerint az emberes űrrepülések előkészítéséhez elengedhetetlen volt az állatok humánus tesztelése az űrrepüléseken. "Voltak dolgok, amelyeket nem tudtunk meghatározni az emberi tapasztalatok határainál fogva a nagy magasságú repülés során" - mondja Lewis. A tudósok "valójában nem tudták, hogy az űrrepülés mennyire lesz dezorientáló az emberekre, vagy hogy egy űrhajós vagy űrhajós képes lesz-e továbbra is racionálisan működni".

Sajnos Laika esetében, még ha minden tökéletesen működött volna is, és ha elég szerencsés is lett volna ahhoz, hogy bőven legyen élelme, vize és oxigénje, akkor is meghalt volna, amikor az űrhajó 2570 keringés után ismét belépett volna a légkörbe. A sors iróniája, hogy a Laika biztos halálát ígérő repülés egyben azt is bizonyította, hogy a világűr élhető.

Laika története ma is él honlapokon, YouTube-videókban, versekben és gyerekkönyvekben, amelyek közül legalább egy happy enddel zárul a halálra ítélt kutya számára. Laika kulturális hatása a halála óta eltelt évek alatt is elterjedt. Az oregoni Portlandben található művészeti múzeumban jelenleg a kutyáról elnevezett LAIKA stop-motion animációs stúdióról szóló kiállítás látható. Az "Animating Life" című kiállítás 2018. május 20-ig tekinthető meg. Az Egyesült Államokban LAIKA Magazine néven "vegán életmód és állatvédelem" című folyóirat is megjelenik.

Az 1985-ös svéd film, a My Life as a Dog (Az életem, mint egy kutya) egy fiatalember félelmét ábrázolta, hogy Laika éhen halt. Világszerte számos népdal- és rockénekes dedikált neki dalokat. Egy angol indie-pop együttes felvette a nevét, egy finn zenekar pedig Laika and the Cosmonautsnak nevezte el magát. Az orosz Viktor Pelevin, a japán Haruki Murakami és a brit Jeannette Winterson regényírók, valamint a brit Nick Abadzis grafikus író is szerepeltette Laikát könyveiben.