, 2023/3/23

Mi a különbség Anglia, Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság között? Hacsak nem él egy kő alatt, ma valószínűleg arra ébredt, hogy rengeteg hír és kommentár szól az Egyesült Királyság szavazóinak az Európai Unióból való "Brexit" mellett döntött döntéséről.

Mi a különbség

De mi is az az Egyesült Királyság? A kifejezésben szereplő árulkodó "Br" a jelek szerint némi zavart keltett azzal kapcsolatban, hogy valójában ki is mond búcsút az Európai Uniónak - ami arra késztette a jó szándékú külföldi szemlélődőket, hogy fenntartanak néhány tévhitet azzal kapcsolatban, hogyan kell a politikai dráma szereplőire hivatkozni. Az összetett geopolitikai dinamika megértése nehéz lehet, de ez nem mentség arra, hogy az országokat ne a megfelelő nevükön emlegessük. Íme egy gyors útmutató, amely segít eligazodni abban, hogy ki kicsoda, amikor az Egyesült Királyságról van szó:

Először is, beszéljünk a földrajzról

A zavart részben az okozhatja, hogy az Egyesült Királyság nagy része egyetlen szigeten fekszik, amely maga is egy nagyobb szigetcsoport része. Szigorúan földrajzi értelemben Nagy-Britannia (más néven "Britannia") egy sziget, amely az Északi-tenger és a La Manche-csatorna közé ékelődik, és a legkeskenyebb pontján mintegy 20 mérföldre van az európai kontinenstől. Nagy-Britannia a Brit-szigetek része, amely több mint 6000 szigetből áll, beleértve a nyugaton fekvő Írországot és az olyan kisebb szigeteket, mint Anglesey és Skye.

Mi a helyzet az országokkal?

Kezdjük azzal, hogy ott van Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága. Az Egyesült Királyság, ahogyan nevezik, egy szuverén állam, amely négy önálló országból áll: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Az Egyesült Királyságon belül a parlament szuverén, de az egyes országok bizonyos mértékig autonómiával rendelkeznek. A skót, walesi és északír parlamentek többnyire "fenntartott ügyekben", például a külpolitikával és az EU-tagsággal kapcsolatos kérdésekben az Egyesült Királyság parlamentjének engedelmeskednek, de megtartják hatáskörüket az olyan "decentralizált ügyekben", mint az oktatás és a lakhatás.

Bár a koronához kötődnek és egységben vannak, az egyes országok az Egyesült Királyságon belül megtartják saját helyi identitásukat, sőt saját regionális nyelvüket is. (Walesben például a walesi a hivatalos nyelv, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság egészében az angol a hivatalos nyelv). mióta az 1940-es években köztársasággá vált, az Ír Köztársaság (amely Észak-Írországgal közös határon fekszik) saját szuverén államként működik. Bár fizikailag közel áll az Egyesült Királysághoz, az Ír Köztársaságnak saját kapcsolatai és tagsága van az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel.

A "brit" szó önmagában is zavaros - utalhat olyan dolgokra, amelyek az Egyesült Királysággal, Nagy-Britanniával vagy az egykori Brit Birodalommal kapcsolatosak. Bár ez a birodalom a világ legerősebb gyarmatosító ereje volt, hatalma mára csökkent. A mai Nagy-Britanniának azonban van néhány megmaradt gyarmata világszerte, amelyeket brit tengerentúli területeknek neveznek. Ezek a területek továbbra is brit fennhatóság alatt állnak, bár néhányuk önigazgatású:

Anguilla

Bermuda

Brit Antarktiszi Terület

Brit Indiai-óceáni terület

Brit Virgin-szigetek

Kajmán-szigetek

Falkland-szigetek

Gibraltár

Montserrat

Pitcairn-sziget

Szent Ilona

Szent Heléna függőségek

Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek

Turks- és Caicos-szigetek

A Brit-szigeteken belül három sziget "koronafüggőségként" különleges státuszt tart fenn. Bár technikailag az Egyesült Királyság felelős értük, önállóan igazgatják őket, és önkormányzattal rendelkeznek. Az Egyesült Királysággal való kapcsolatuk helyett a következőkkel állnak kapcsolatban

Bailiwick of Jersey

Bailiwick of Guernsey

Man-sziget

Aztán ott van a Nemzetközösségi Birodalom - azok az országok, amelyek a koronát, azaz Erzsébet királynőt fogadják el alkotmányos uralkodónak. A Nemzetközösség tagjaként minden Nemzetközösségi Birodalom saját magát kormányozza, és saját bel- és külpolitikai döntéseket hoz, de továbbra is kötődnek az Egyesült Királysághoz és egymáshoz. Ez egyszerűsíti a diplomáciai kapcsolatokat és elősegíti a folyamatos közösséget a korábban Nagy-Britannia félelmetes birodalmának részét képező nemzetek között:

Antigua és Barbuda

Ausztrália

Bahama-szigetek

Barbados

Belize

Kanada

Grenada

Jamaica

Új-Zéland

Pápua Új-Guinea

Saint Kitts és Nevis

Saint Lucia

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

Salamon-szigetek

Tuvalu

Oké - most már nincs mentség arra, hogy "Nagy-Britanniára" hivatkozzunk, amikor a #Brexitről beszélünk, vagy hogy egy olyan országot, mint Kanada, egy kalap alá vegyünk az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépésével, de ha már itt tartunk, figyeljünk egy másik baki miatt: Az Európai Uniót ENSZ-nek nevezni (elég, ha csak annyit mondunk, hogy nem az, és hogy az Egyesült Királyság nem jelentette be, hogy meg kívánja szakítani tagságát az ENSZ-szel). Amikor a Fox News tegnap ezt tette, a brit bámészkodók nem szórakoztak.