, 2023/3/24

Nagy és ejtőernyős pókok hamarosan betolakodhatnak a keleti partvidékre. Tavaly Grúziában a nem őshonos Joro pók populációja robbanásszerűen megnőtt. Az állam legalább 25 megyéjében aranyszínű pókhálók borították a tornácokat, villanyvezetékeket és postaládákat.

Nagy és ejtőernyős pókok

"Több száz van belőlük, és a sok kusza hálótól kísértetiesnek tűnik a hely - mintha az "Arachnophobia" című filmben lennénk" - mondta Will Hudson entomológus, a University of Georgia Extension munkatársa tavaly ősszel a Heraldnak. A pókok nagyok és feltűnőek, körülbelül akkorák, mint egy felnőtt ember tenyere, élénksárga, kék és piros színűek. És tudnak repülni; ezek a pókok ejtőernyőt képeznek a hálójukból, és akár 50-100 mérföldet is képesek megtenni a széllel.

Mivel a jorók gyorsan meghódították az államot, a University of Georgia kutatói, Andrew Davis és Benjamin Frick azon tűnődtek, vajon milyen messze északra terjedhetnek a pókok - írja Carrie Arnold a National Geographic számára. A Physiological Entomology című szaklapban megjelent új tanulmányuk megállapította, hogy a joró pókok hidegebb hőmérsékleten is képesek túlélni, így valószínűsíthető, hogy a faj a keleti part nagy részét is elfoglalja.

A kutatók összehasonlították a Joro pókot az arany selyempókkal, egy ugyanabba a nemzetségbe tartozó fajjal, amely a tanulmány szerint nem terjedt túl a délkeleti területeken. Megvizsgálták az iNaturalist nevű polgári tudományos weboldalon és alkalmazáson gyűjtött adatokat is, amely adatokat gyűjt a vadon élő állatok észlelésének helyéről, fajáról és idejéről. Ezután a kutatók olyan tulajdonságokat mértek, mint az anyagcsereszám, a szívritmus és a fagypont alatti hőmérsékleten való túlélés, hogy segítsenek megjósolni a nőstény pókok hidegtűrését.

Az arany selyempókhoz képest a joróknak 77 százalékkal magasabb a szívverésük, amikor alacsony hőmérsékletnek vannak kitéve, kétszer nagyobb az anyagcseréjük, és nagyobb valószínűséggel élnek túl egy rövid ideig tartó fagyást - olvasható a tanulmányban. A pókok szezonja is rövidebb, ami azt jelenti, hogy életciklusukat szűkebb időszak alatt tudják befejezni.

"Úgy tűnik, hogy a Joros valószínűleg az egész keleti partvidék nagy részét túlélhetnék itt, ami eléggé kijózanító" - mondja Davis a közleményben.

Egyes tudósok szerint a keleti parton élőknek nincs miért aggódniuk - a pókok nem mutatták jelét annak, hogy megzavarnák a helyi ökoszisztémákat, nem ártanak az embereknek, és még a kártevőket, például a bűzbogarakat is megeszik - írja Sudhin Thanawala, az Associated Press munkatársa.

"Ez csodálatos. Ez izgalmas. A pókok a barátaink" - mondta tavaly Nancy Hinkle, a Georgia Egyetem entomológusa a távirati irodának. "Odakint vannak és elkapják az összes kártevőt, amit nem akarunk az otthonunk körül látni".

De nem minden tudós lelkesedik ennyire.

"Tényleg nem lehet tudni, hogy ez kiszorítja-e az őshonos dolgokat, vagy sem" - mondta Dave Coyle, a Clemson Egyetem erdei egészséggel és invazív fajokkal foglalkozó professzora a Fox Carolina munkatársának, Amanda Shaw-nak. "Szóval én személy szerint nem vagyok felkészülve arra, hogy azt mondjam, hogy nem káros. De azt mondhatom, hogy nem káros az emberekre vagy a háziállatokra."

A joro pókok Japánban őshonosak. A nyilatkozat szerint 2013 körül érkeztek az Egyesült Államokba, valószínűleg hajózási konténereken utazva.

"Tényleg nincs okunk arra, hogy aktívan eltapossuk őket" - mondja Frick a közleményben. "Az ember a gyökere az inváziójuknak. Ne a Joro pókot hibáztassuk".