, 2023/3/29

Tavaly az állam több mint 1400 hatalmas csigát talált június óta. Az invazív afrikai óriás szárazföldi csiga - a világ egyik legkártékonyabb csigája - az állam történetében harmadszor tért vissza Floridába - közölte a floridai mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium.

Óriáscsigák ismét elfoglalják Florida öbölpartját

. A legutóbbi, júniusi felfedezésük óta, a múlt hét végéig a tisztviselők 1434 elpusztult és élő csigát fogtak be 30 ingatlanon Pasco megyében, Tampától mintegy 40 percre északnyugatra, számol be a CBS42 Sam Sachs. Az óriási afrikai szárazföldi csiga (Achatina (Lissachatina fulica) falánk étvágyú, több mint 500 féle növényt eszik, és néha még a vakolatot és a stukkót is elfogyasztja, veszélyeztetve ezzel az építményeket.

A csigák egy év alatt 1200 tojást is képesek termelni, és körülbelül egy emberi ököl nagyságúra nőnek.

A patkánytüdőférget is hordozhatják, amely emberekben agyhártyagyulladást okoz.

"Ha ilyen csigát lát, ne nyúljon hozzá" - mondta Nikki Fried floridai mezőgazdasági biztos egy sajtótájékoztatón a hónap elején. "A legfontosabb, hogy ne egyék meg őket. Ez nem egy olyan csiga, amit vajra, olajra és fokhagymára kell tenni".

Egy barna kutya "FDACS K-9" feliratú mellényt visel.

Sierra, egy csokoládé labrador, egyike volt annak a két speciálisan kiképzett kutyának, amelyek segítettek kiszimatolni az óriáscsigákat a legutóbbi, 2015-ös járvány idején a floridai Miamiban. Kerry Sheridan / AFP via Getty Images

A csigákat először az 1960-as években találták meg az államban, és 1 millió dollárba és körülbelül hét évbe telt, mire megszabadultak tőlük. 2010-ben újra betelepítették őket, és egy évtized és 23 millió dollár után kiirtották őket. Nem világos, hogy a csigák ezúttal hogyan kerültek Floridába; az állatok tartása vagy behozatala az Egyesült Államokba engedély nélkül illegális.

Greg Hodges, az állam növényipari részlegének igazgatóhelyettese a tájékoztatón megjegyezte, hogy a korábbi észlelésekkel ellentétben ezeknek a csigáknak világos krémszínű a teste, a héja pedig sötét, barna pettyes.

"Azoknak a populációknak, amelyekkel az előző két irtás során foglalkoztunk, sötétszürke vagy barna testük volt" - magyarázta. "Ez a krémszínű fenotípus nagyon gyakori a kisállat-kereskedelemben Európában, és korábban itt Floridában is elfogták már az illegális kisállat-kereskedelemmel kapcsolatban."

Az idei első észlelést követően Florida karanténzónát hozott létre New Port Richey városában, amely "törvénytelenné teszi az óriás afrikai szárazföldi csiga vagy szabályozott cikkek, beleértve, de nem kizárólagosan, a növényeket, növényi részeket, talajban lévő növényeket, földet, kerti hulladékot, törmeléket, komposztot vagy építőanyagokat, a karanténzónán belül, azon keresztül vagy onnan a megfelelőségi megállapodás nélkül" - olvasható a Florida Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztériumának honlapján.

Azokat az ingatlanokat, ahol a csigákat találták, a következő 18 hónapban metaldehiddel, csiga- és csigaölő szerrel kezelik, és a területet az utolsó csiga megtalálását követően két évig figyelemmel kísérik, írja Ashley Stimpson, a Field and Stream munkatársa.

Florida speciálisan kiképzett kutyákat is bevet majd a betolakodók kiszimatolására.

"Mivel a mezőgazdaság az állam gazdaságának kiemelkedő részét képezi, ezért nagyon fontos, hogy azonnal az élre álljunk ezekkel a dolgokkal szemben" - mondta Fried a tájékoztatón. "Hadd biztosítsam önöket: Ki fogjuk irtani ezeket a csigákat. Már kétszer megtettük, és újra meg fogjuk tenni - nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, csak az, hogy mikor".