, 2023/3/30

A kínai terrakotta harcosok vándorkiállítása új megvilágításba helyezi azt az uralkodót, akinek a sírját őrizték. 1974 márciusában a szárazságtól sújtott északnyugat-kínai Shaanxi tartományban parasztok egy csoportja kutat ásott, és egy agyagfigura töredékeit tárták fel - ez volt az első bizonyítéka annak, ami a modern kor egyik legnagyobb régészeti felfedezésének bizonyult.

Terra Cotta katonák menetelnek

Qin Shi Huangdi-nak - aki i. e. 221-ben kiáltotta ki magát Kína első császárává - feltáratlan sírja közelében egy rendkívüli földalatti kincset találtak: egy egész hadseregnyi életnagyságú terrakotta katonát és lovat, amelyeket több mint 2000 éve temettek el. A helyszín, ahol egykor Qin Shi Huangdi ősi fővárosa, Xianyang állt, félórányi autóútra fekszik a forgalmas Xi'an-tól (8,5 millió lakos). Ez egy száraz, bozótos, datolyaszilva- és gránátalmaültetvényekkel beültetett vidék - télen keserűen hideg, nyáron perzselően forró -, amelyet barlangokkal tarkított, szürkés színű dombok jeleznek.

De a szállodák és az út menti szuvenírboltok, amelyek kétméteres kerámiafigurákat árulnak, azt sugallják, hogy itt nem csak gyümölcstermesztés folyik. Az elmúlt 35 év során a régészek mintegy 600 gödröt találtak, egy 22 négyzetmérföldes területen, amely földalatti boltozatokból álló, még nagyrészt feltáratlan komplexum. Némelyik nehezen megközelíthető, de három nagyobb gödör könnyen hozzáférhető, és a Terrakotta Hadsereg Múzeumának négyhektáros területén található, a felfedezés helye körül épült és 1979-ben megnyílt.

Az egyik gödörben hosszú, törött darabokból összerakott harcos oszlopok állnak alakzatban, és a katonák, akiknek fejkötője vagy sapkája, tunikája vagy páncélos mellénye, kecskeszakálla vagy rövidre nyírt szakálla bámulatos egyéniséget mutat. A múzeumon belül egy második gödör mutatja be, hogyan néztek ki, amikor megtalálták őket: egyesek egyenesen állnak, vállukig a földbe temetve, míg mások a hátukra borulva, elesett és megrepedt agyaglovak mellett fekszenek. A helyszín a Nagy Fal és a pekingi Tiltott Város mellett az egyik legjelentősebb turisztikai látványosság Kínában.

Azok számára, akik nem tudnak eljutni Xi'anba, az ott feltárt legkiválóbb példányok közül néhány alkotja két egymást követő vándorkiállítás központi elemét, amelyek Qin Shi Huangdi (Kr. e. 221 -210) uralkodását vizsgálják. A British Museum által szervezett "Az első császár" című kiállítás Londonban debütált, majd az atlantai High Museumba került. A második kiállítás, a "Terra Cotta Warriors" (Terrakotta harcosok) a kaliforniai Santa Ana városában található Bowers Museumban nyílt meg. Most a houstoni Természettudományi Múzeumban látható október 18-ig, majd november 19-től 2010. március 31-ig a washingtoni National Geographic Society Museumban.

A kiállításokon a legújabb leletek bemutatása mellett a Kínát valaha elhagyott terrakotta figurák legnagyobb gyűjteménye is látható.

A szobrok között kilenc harci alakzatba rendezett katona (páncélos tisztek, gyalogosok, álló és térdelő íjászok), valamint egy terrakotta ló is szerepel. A másik csúcspont egy pár bonyolultan részletezett, tíz láb hosszú bronz szekér, amelyeket négy bronz ló húz. (A szekerek túl törékenyek ahhoz, hogy szállítani lehessen őket, ezért másolatokkal ábrázolják őket.) A leletek bepillantást nyújtanak azokba a kincsekbe, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat a Xi'an-i múzeumhelyre, ahol a becslések szerint 7000 harcosból eddig 1900-at temettek el.

A döbbenetes lelet először úgy tűnt, hogy megerősíti a hagyományos gondolkodást - miszerint az első császár egy könyörtelen háborús uszító volt, akit csak a katonai hatalom érdekelt. Amint azonban a régészek az elmúlt évtizedben megtudták, ez az értékelés nem volt teljes. Lehet, hogy Csin Si Huangdi a hadseregével hódította meg Kínát, de egy olyan polgári közigazgatási rendszerrel tartotta egyben, amely évszázadokon át fennmaradt. A császár többek között egységesítette a súlyokat és mértékegységeket, és egységes írást vezetett be.

A közelmúltban végzett ásatások feltárták, hogy az agyagkatonákon kívül Qin Shi Huangdi földalatti birodalmát - amely feltehetően az őt életében körülvevő udvar másolata - bronzból készített, elragadóan élethű vízimadarak is benépesítik, amelyeknek terrakotta zenészek adnak szerenádot. A császár agyagkíséretéhez terrakotta tisztviselők és még akrobaták is tartoznak, akik valamivel kisebbek, mint a katonák, de ugyanolyan módszerekkel készültek. "Úgy találjuk, hogy a földalatti gödrök a Qin-dinasztia valódi szervezetét utánozzák" - mondja Duan Qingbo, a Shaanxi Tartományi Régészeti Kutatóintézet ásatási csoportjának vezetője. "Az emberek azt hitték, hogy amikor a császár meghalt, csak egy csomó cseréphadsereg katonáját vitte magával.

Most rájöttek, hogy egy egész politikai rendszert vitt magával." Sin Shi Huangdi tömeggyártást rendelt el; a kézművesek szinte úgy készítették a figurákat, mint az autókat a futószalagon. Az agyag, ellentétben a bronzzal, alkalmas a gyors és olcsó gyártásra. A munkások testeket építettek, majd testre szabták őket fejekkel, kalapokkal, cipőkkel, bajuszokkal, fülekkel és így tovább, kis öntőformákban. Néhány figura olyan markánsan egyéni, hogy úgy tűnik, mintha valódi emberekről mintázták volna őket, bár ez valószínűtlen. "Ezek valószínűleg nem a nyugati értelemben vett portrék voltak".

Ehelyett inkább aggregált portrék lehettek: a keramikusoknak - mondja Kinoshita - "azt mondhatták, hogy a Kína különböző régióiból származó emberek különböző típusait kell ábrázolniuk". Az első császár fővárosa, Hszianjang nagy metropolisz volt, ahol állítólag több mint 270 palotát emeltetett, amelyek közül csak egyetlen alapítványa maradt fenn. Minden alkalommal, amikor Csin Si Huangdi meghódított egy rivális államot, állítólag annak uralkodó családjait Hszianjangba szállította, és a legyőzötteket a hátrahagyott paloták másolataiban szállásolta el. Ugyanakkor a császár irányította sírkomplexumának építését is; állítólag mintegy 720 000 munkás dolgozott ezeken a hatalmas projekteken.

Apja, Yiren halála után, i. e. 246-ban, a későbbi Qin Shi Huangdí - akkoriban egy Ying Zheng nevű herceg, aki körülbelül 13 éves volt - lépett a trónra. A lovasairól híres királyság a civilizáció peremén helyezkedett el, keleti riválisai félvad pusztaságnak tekintették. Kormányzási filozófiája éppoly zord volt, mint a terep. Kínában másutt a konfucianizmus szerint a jól működő államot ugyanazok a szabályok szerint kell irányítani, mint a családot: kölcsönös kötelezettség és tisztelet. A Csin uralkodói azonban a legalizmus néven ismert tanítás hívei voltak, amely a büntető törvények alkalmazásán alapult.

A húszas évei elején Ying Zheng egy látnok államférfihoz, Li Sihez fordult útmutatásért, aki valószínűleg uralkodója számos vívmányát kezdeményezte. Li gyámsága alatt Ying Zheng egységes írást vezetett be (lehetővé téve ezzel a nagyon különböző dialektusú alattvalók kommunikációját). A Qin államot jellemző szabványosítást a fegyverek terén is alkalmazták: ha egy nyílvessző nyele eltört, vagy az ismétlő nyílpuska ravasza meghibásodott, az alkatrészt könnyen ki lehetett cserélni. Az ifjú uralkodó egy fejlett mezőgazdasági infrastruktúra létrehozásán is elnökölt, amely öntözőcsatornákat és magtárakat foglalt magában.

Ying Zheng módszeres buzgalommal indult neki az őt körülvevő, háborúskodó államok meghódításának a Kr. e. harmadik század végén. Senki sem tudta megakadályozni egy olyan birodalom megszilárdulását, amely végül a mai Szecsuán nyugati részeitől a Kelet-kínai-tenger partvidékéig terjedt. Miután egyesítette az egész civilizált világot, ahogy ő ismerte, Ying Zheng Kr. e. 221-ben átnevezte magát Qin Shi Huangdinak, ami Qin első császárának jelentette.

Ezután befektetett az infrastruktúrába és hatalmas erődítményeket épített. Úthálózata valószínűleg meghaladta a 4000 mérföldet, beleértve a 40 láb széles gyorsforgalmi utakat, amelyeknek középső sávja a császári család számára volt fenntartva. Az északi határon a császár a legmegbízhatóbb tábornokát küldte ki, hogy erősítse meg és kösse össze a meglévő határzárakat, és így teremtsen védőbástyát a nomád fosztogatók ellen. Ezek a döngölt földből és törmelékből készült erődítmények lettek a Nagy Fal alapja, amelynek nagy részét a Kr. u. 15. században, a Ming-dinasztia alatt kőből és téglából építették újjá.

Amint azt sírkomplexumának pompája is mutatja, Qin Shi Huangdi szem előtt tartotta az utókort. De arra is vágyott, hogy meghosszabbítsa földi életét - talán a végtelenségig. Az alkimisták arról tájékoztatták a császárt, hogy varázserejű gyógynövények találhatók a Kelet-kínai-tengeren található három halhatatlan szigeten, amelyekről azt állították, hogy a halhatatlanok szigetei. Azt állították, hogy a misztikus birodalomba való bejutásra leginkább a romlatlan gyermekek képesek; Kr. e. 219-ben Qin Shi Huangdi állítólag több ezer fiatalt küldött a szigetek felkutatására.

Ők soha nem tértek vissza. Négy évvel később a császár három alkimistát küldött a gyógynövények visszaszerzésére. Egyikük visszatért, és elmesélte, hogy egy óriási hal őrzi a szigeteket. A legenda szerint az első császár elhatározta, hogy maga vezeti a következő kutatócsapatot; az expedíció során a történet szerint egy ismétlő nyílpuskával megölt egy hatalmas halat. Ahelyett azonban, hogy életfenntartó elixíreket fedezett volna fel, a császár halálos betegséget kapott.

Amikor Kr. e. 210-ben haldoklott, a 49 éves Qin Shi Huangdi elrendelte, hogy elhidegült legidősebb fia, Ying Fusu örökölje a birodalmat. A választás aláásta egy befolyásos királyi tanácsadó, Zhao Gao ambícióit, aki úgy vélte, hogy a színfalak mögött irányíthatja az országot, ha egy képlékenyebb utódot ültetnek be. Hogy elrejtse Qin Shi Huangdi halálát - és elrejtse a bomló holttest bűzét -, amíg az utazók vissza nem térnek a fővárosba, Zhao Gao sózott halat szállított. A halogató taktika bevált. Amint Zhao Gaónak sikerült visszatérnie Xianyangba, a saját területén tevékenykedhetett. Sikerült átadnia a hatalmat Ying Huhai-nak, egy fiatalabb, gyengébb fiúnak.

Végül azonban a terv megbukott. Zhao Gao nem tudta fenntartani a rendet, és az ország polgárháborúba süllyedt. A Csin-dinasztia mindössze négy évvel élte túl Csin Si Huangdit. A második császár öngyilkos lett; Zhao Gaót végül megölték. A különböző lázadó erők új dinasztiává, a Nyugati Han-dinasztiává tömörültek. A régészek számára a Qin-uralom hirtelen összeomlását jelzi, hogy a terrakotta hadseregben nagymértékű károk keletkeztek. Ahogy a rend felbomlott, a fosztogató erők megrohamozták a gödröket, ahol az agyagkatonák őrködtek, és kifosztották valódi fegyvereiket.

A fosztogatást valószínűleg szándékosan okozott tomboló tüzek követték, amelyek meggyengítették a fából készült mennyezetek tartóoszlopait, amelyek lezuhantak és összetörték a figurákat. Mintegy 2000 évvel később a régészek elszenesedett falakat fedeztek fel az egyik gödör falán. A kínai történelem során az első császár Ebang-palotája - amelynek az ősi Hszianjangtól délre, a Wei folyónál fekvő helyét 2003-ig nem vizsgálták - a hivalkodás szinonimája volt. Az épület állítólag a valaha épült legpazarabb lakóépület volt, felső emeleti galériájával, amely 10 000 férőhelyes volt, és fedett sétányok hálózatával, amelyek a déli hegyekbe vezettek.

"Minden kínai, aki tud olvasni, beleértve a középiskolásokat is, azt hitte, hogy a Csin-dinasztia azért omlott össze, mert annyi pénzt fektetett az Ebang-palotába" - mondja Duan régész. "A 2003-as ásatási munkálatok szerint kiderült, hogy valójában soha nem épült meg - csak az alapja. Felette nem volt semmi". Duan szerint ha a palotát felépítették és lebontották volna, ahogy a történészek gondolták, akkor cserepek és árulkodó változások lennének a talaj színében. "De a vizsgálatok nem találtak semmit"

"Olyan hosszú ideig a kínai kultúra híres szimbóluma volt, amely megmutatta, milyen kegyetlen és kapzsi volt az első császár - és a régészek megállapították, hogy ez hazugság volt." Duan kétségbe vonja a Qin Shi Huangdi élethosszabbító gyógynövényekért folytatott expedíciójáról szóló beszámolókat is. Az ő verziója prózaibb: "Úgy vélem, hogy az első császár nem akart meghalni. Amikor beteg volt, embereket küldött, hogy különleges gyógyszereket keressenek".

A császár sírja egy erdős domb alatt fekszik, amelyet megművelt földek vesznek körül, körülbelül fél mérföldre a múzeumtól. A császári nyughely iránti tiszteletből és az esetlegesen feltárt tárgyak megőrzésével kapcsolatos aggodalmakból kifolyólag a helyszínt nem tárták fel. A császár halála után egy évszázaddal írt leírás szerint a sírkamra rengeteg csodát rejt, köztük a Sárga és a Jangce folyókra emlékeztető, mesterségesen kialakított patakmedreket, amelyekben csillogó, higanyos higany folyik, amely a folyóvizet utánozza. (A sírdomb talajának elemzése valóban magas higanyszintet mutatott ki.)

A sírral kapcsolatos válaszok azonban valószínűleg nem fognak egyhamar kiderülni. "Van egy álmom, hogy egy nap a tudomány úgy fejlődik, hogy meg tudjuk mondani, mi van itt anélkül, hogy megzavarnánk a császárt, aki 2000 éve itt alszik" - mondja Wu Yongqi, a Terrakotta Hadsereg Múzeumának igazgatója. "Nem hiszem, hogy jó tudományos technikáink vannak arra, hogy megvédjük, amit a földalatti palotában találunk. Különösen, ha papírt, selymet vagy növényi vagy állati textíliákat találunk; nagyon rossz lenne, ha 2000 éven át kiegyensúlyozott állapotban tartották volna őket, de hirtelen, nagyon rövid idő alatt eltűnnének"."

Egy másik megfontolást is idéz: "Minden kínai ember számára ő az ősünk, és azért, amit Kínáért tett, nem áshatjuk ki a sírját csak azért, mert a régészek vagy a turizmussal foglalkozó emberek tudni akarják, mi van ott eltemetve". Bármit is tárjanak fel a jövőbeni ásatások Qin Shi Huangdi rejtélyes természetéről, néhány dolog valószínűleg nem fog változni. A császár, mint a történelem egyik meghatározó alakjának jelentősége nem fog csökkenni. Az életét övező rejtélyek pedig valószínűleg soha nem fognak teljesen megoldódni.